抽水短片吸20萬點擊 阮兆祥演活野蠻港女 粉絲讚:爆笑過猴年

2016/02/12

1月中野蠻港女上山睇結霜被阻怒罵警員驚變全城熱話,早前阮兆祥惡搞事件拍攝《阮兆祥2016硬食2 -拜年篇「條命係阮兆祥自己」》短片賀歲,並於年廿九在網上發布,至今已錄得近20萬點擊率。不少網友激讚他抽水抽到農曆新年;有人卻嫌棄他又扮女人悶到爆,各位覺得祥仔扮得夠唔夠無賴?

入行超過30年的阮兆祥歌手出身,自從轉戰電視圈後多以主持及搞笑角色示人,10年在扮嘢節目《荃加福祿壽》與王祖藍、李思捷齊齊彈起,三人於同年尾與汪明荃舉行《荃加福祿壽宇宙最長演唱會》,並在11年與阿姐拍攝劇集《荃加福祿壽探案》,又拍攝邵氏投資的電影《勁抽福祿壽》,將「福祿壽」三個角色玩到盡。

然而,自從近年王祖藍北上發展,並憑浙江衛視真人騷《奔跑吧兄弟》於內地大紅大紫,福祿壽已甚少聚頭再作幕前演出,反而祥仔繼續在港以搞笑方式在娛樂圈佔一席位。他在14年尾於灣仔伊館舉辦棟篤笑《2014硬食博覽》,罕有地惡搞政治人物,化身「四點鐘阮Sir」及「齊陰的母親」,扮得入型入格,同時亦贏得各界讚賞。

上山睇結霜變拜年

事隔不足兩年,祥仔曾預告今年五月將再踏舞台搞棟篤笑,日前年廿九率先在YouTube上載了惡搞短片賀猴年,喪抽上月本港天氣急降期間到大帽山睇結霜被警員阻撓的野蠻港女,片中的祥仔抄足對方着短褲加leggings,又港女上身怒轟有人阻他上山拜年𢭃利巿。

此外,祥仔在短片中高喊「點解要限制人嘅自由喎?」、「你唔好咁Nonsense啦!」等經典金句,贏盡網友掌聲兼狂掃近20萬點擊。祥仔與拍檔於結尾更恭祝全港巿民「龍馬精神永無nonsense」,預告將有第二波短片。不少網友睇完都激讚祥仔抽乾該名野蠻港女;另一方面,有意見卻嫌他繼齊陰媽媽、盧覓雪後再扮女人唔夠新意。

協力:采兒編輯:余運慶

插圖:何樂設計:鄧俊明

撰文:Steven、Pat

更多實用生活貼士,讚好晴報 Facebook 專頁

更多內容

郭晉安《再創世紀》爭做首富不擇手段 劇迷︰睇到不寒而慄

娛樂
2018/09/20

傳婚前購骨灰龕 陳展鵬單文柔︰唔好咒我哋

娛樂
2018/09/20

王祖藍陪亞男入產房有壓力

娛樂
2018/09/20

颱風過後 容祖兒以為去咗蘇梅

娛樂
2018/09/20

避談內地逃稅風波 李冰冰:只做合法事情

娛樂
2018/09/20

藤岡靛明年香港開騷

娛樂
2018/09/20

拍戲賺奶粉錢 謝天華宣布太太陀B女

娛樂
2018/09/20

參觀戲劇祖師爺祖居

娛樂
2018/09/20

感受《陽光先生》餘溫

娛樂
2018/09/20