【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

【有片】銅鑼灣大巴漏油釀爆炸危機 張堅庭救人斥司機照讓乘客上車 險釀重大悲劇

發佈時間: 2019/06/17

特首林鄭月娥前日開記者會僅宣布暫緩《逃犯條例》修例,昨日再有近200萬市民響應民陣呼籲,穿起黑衫要求政府撤回修例、停止追究示威者,大叫:「林鄭下台!」。由於人數眾多,港鐵部分車站月台非常擠迫,前往金鐘的巴士站大排長龍,尖沙嘴坐船至灣仔人龍由天星碼頭排至星光大道。昨日於銅鑼灣原來更發生旅遊巴漏油事件,導演張堅庭目睹事發經過,一邊將司機罪行馬上拍低,一邊幫忙解決。事後他把片段以名為《一粒煙頭,今天差點在羅素街燒車,我盡了公民責任,叫人報警。》,上載到張堅庭頻道,引來網民激烈討論。

大巴油箱狂噴油 途人不理照吸煙

事緣張堅庭昨日參加反修例遊行,特意行離大街,做觀察員看看小巷發生甚麼事。行至羅素街時,張堅庭突然聞到有陣味道,才發現一架中港巴士油箱漏電油。他見到不足10呎距一個垃圾筒上面有一大堆煙頭,旁邊有很多人,萬一煙頭引起爆炸,旁邊人群慌忙走避、踐踏,分分鐘造成重大傷亡。當張堅庭正想辦法處理時,背後有個人見到就即刻覺得件事有陰謀,質疑有人故意令大巴漏油,大叫:「喂!係唔係有人搞嘢?」,當時張堅庭很擔心:「一個煙頭,真係可以發生好大件事,大家都知道羅素街,係一條好窄嘅路,出面又逼滿晒人。」

張堅庭播出片段,見到中港大巴的油不斷噴出,車同遊客行人士就在旁邊經過。司機一邊查看,一邊用地拖清理油跡,張堅庭忍不住出口問司機這些是甚麼油,又提醒他這樣很危險。想不到這時竟然有名途人在旁邊吸煙,張堅庭馬上阻止並怒斥:「阿哥,你仲喺度食煙,仲企喺度睇?你知唔知呢度好多人,咁會好危險?唔係講笑,你企喺度望住,你唔救人,呢度成過萬人喺度,有人仲喺度掟煙頭,問你死唔死?而家仲喺度漏緊油㗎,大哥!」,及後張堅庭叫人移開垃圾桶。

{{hket:inline-image name="12.jpg"}}{{/hket:inline-image}}

(張堅庭facebook)

{{hket:inline-image name="13.jpg"}}{{/hket:inline-image}}

(張堅庭facebook)

司機無視漏油讓乘客上車 張堅庭極力阻止

及後,司機無視漏油照讓幾十名乘客上大巴,張堅庭當堂O嘴,立即開口阻止:「喂!你仲畀人上車?你知唔知安全措施點搞,你漏緊油呀!仲畀人上車,係唔係傻㗎你呀!」,惟司機沒有回應張堅庭,只繼續拿着地拖抹走油跡。張堅庭怒火中燒,大喝他們沒有安全意識:「你唔可以畀佢哋上車!仲漏緊油,你有冇搞錯呀!叫佢哋走,叫佢哋落車啦!依家呢個係『計時炸彈』嚟,只等一粒煙頭,離晒譜!」雖然漏油事件已經發生一段時間,不少途人經過時紛紛行開,不過當時未見有警方到場,張堅庭於是叫人報警及找消防員處理。

張堅庭認為司機不是故意,但見到旁邊眾多遊行人士,不禁火起:「佢唔係特登!頭先上晒客,我叫佢啲客落番嚟,唔係特登,佢懵盛盛好危險。應該block住唔好畀人過,你啲伙計喺度呀!唔係唔知呀,依家幾十萬人喺度,你企喺度做咩?呢度唔可以畀人行,你睇吓滴緊油,有冇搞錯呀!」後來有人拿出一大袋疑似木糠吸油,有途人就提醒他做法錯誤,會更容易釀很火災:「你用木糠仲易起火,你吸電油用木糠,唔係玩我吓話,你油渣辣着木糠就好似燒柴咁。」張堅庭就繼續鬧:「仲漏緊,問你死未?」最後司機欲開車離開現場,有途人才報警叫消防到場,司機還笑笑口毫無悔意。

網民睇完張堅庭條片都覺得好誇張,留言多謝張堅庭的義舉:「導演即是導演。指示僅一場處理危險的地方。從而避免災難,Thank you」、「張導演真係一個好市民」、「好彩有你,謝謝張導~如果唔係你喺度,或者當時係普通市民發現提醒佢哋 我諗都可能保安未必會即時理或報消防……」、「好市民,發現這情況,及提示報警找消防。」

{{hket:inline-image name="15.jpg"}}{{/hket:inline-image}}

(張堅庭facebook)

▼完整13分鐘片段