【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

華仔起哄獻聲 古天樂︰開心幾時唱都得

發佈時間: 2019/07/17

由劉德華擔任監製及主演的新片《掃毒2天地對決》前晚舉行首映禮,電影在內地上映至今,票房已衝破十億人民幣,更有指可能開拍第三集。今集主題曲由華仔與古天樂(古仔)合唱,苗僑偉(三哥)笑言下集希望唱埋一份。

劉德華、古天樂、苗僑偉、陳家樂及衛詩雅等,前晚出席《掃毒2天地對決》慈善首映禮。三位男主角齊齊受訪,對於電影在內地票房成績好,華仔笑言對票房隨遇而安,問到分紅是否十分理想?他笑說︰「唔好講呢啲。」有傳《掃毒》開拍第三集,會否原班人馬演出?華仔表示未知續集是否成事︰「睇下三哥收幾多(酬勞)先。」三哥聞言說︰「續集要問番電影老闆,我唔收錢都拍。」

今集的電影主題曲由華仔及古仔合唱,三哥自嘲唱得不及古仔,所以無份獻聲。三哥搞笑說︰「原本我唱國語版,但因為古仔唱得太好,所以唔使我唱。」提到三嫂戚美珍讚三哥聲底靚,他笑說:「華仔同我登台就會知,我唱完第一句,佢唱唔到落去,因為我一唱就唱最尾嗰句,歌詞亂晒籠。」

否認娶宣萱

若電影開拍第三集,問三哥會否與華仔及古仔組band唱主題曲?三哥笑言可以考慮。問到平日不願唱歌的古仔,唱主題曲有否唱上癮?古仔說:「無話上唔上癮,但我好怕聽自己唱歌,華仔叫我聽playback,我都話唔聽,我未接受到自己把聲。」華仔聞言笑說:「古仔唔想聽自己把聲,但大家都想聽!」提議古仔在電影慶功宴時再唱?古仔說:「其實開心幾時唱都得。」另外,網上突然傳出古仔會在今年年底迎娶宣萱,古仔只說:「唔係事實唔回應。」

採訪︰Pauline

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

陳家樂和衛詩雅拍戲時乘機向前輩偷師。