【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

被指冷落老婆囡囡 張家輝︰佢哋已經慣咗

發佈時間: 2019/08/20

張家輝與任賢齊(小齊)前晚出席電影《沉默的證人》首映禮,二人向來是圈中廿四孝爸爸及老公,不過近日有報道指家輝工作太忙,冷落了太太關詠荷及女兒,家輝特意澄清一家人關係依然融洽。

張家輝、任賢齊及陳家樂等前晚出席首映禮,家輝在片中飾演法醫與犯罪頭目小齊有多場打鬥戲,小齊直認打得相當辛苦︰「好彩我同家輝有默契,雖然拳腳無眼,但起碼節奏同動作都配合到。家輝好體貼,拎起滅火器、玻璃樽都會用個頭嚟試下先,佢覺得ok先拎嚟打我。」小齊拍攝時更不慎受傷︰「斷咗肌肉筋腱,用咗個幾月拐杖,大家都好就我,拍咗文戲先。」

擔心沙漠無廁所

近日有報道指家輝因忙於工作,冷落了太太關詠荷和女兒Brittany,家輝聞言笑說︰「不如搵一次我同個女行街,佢(太太)去做嘢,其實佢哋兩個已經慣咗!(最近很少享受家庭樂?)都唔係,例如我做嘢一段長時間,我返嚟都會同佢哋出去食餐飯。」不過他坦言今年暑假因忙於拍戲,實在無法陪女兒去旅行,只好由太太與女兒去外地,對此他亦感到遺憾︰「屋企人慣咗我好少喺屋企,所以都無不滿。」

小齊聞言,表示自己同樣工作忙,惟有公餘時間盡量陪伴家人。家輝指小齊常有戶外活動,有時間也想一起參與。小齊說︰「我拍紀錄片去咗好多地方,我可以帶家輝去沙漠。」家輝問︰「沙漠有無廁所㗎?如果我喺度瞓,咁啱有人去完廁所,我瞓瞓下一手插咗落去,有件年糕喺度?哈哈!」另外,家輝日前欣賞容祖兒演唱會,但沒上台獻唱,他說︰「我無時間練歌,你估真係行出嚟,唱歌就唱歌咩!」

撰文︰Pauline

編輯︰李潔盈

美術︰招潤洪

任賢齊前晚獲大班粉絲到場支持。