【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

自爆追女仔食檸檬 黎明初戀對象唔係阿May

發佈時間: 2019/08/21

天王黎明(Leon)創作的「明福俠」繼五月組成樂隊Gingerbread及推出新歌《我們的下雨天》後,昨日再推新歌《勁傾心》。Leon為宣傳新歌,自爆初戀往事,又澄清自己的初戀對象,並非粉絲熟悉的「阿May」。

Gingerbread新歌《勁傾心》改編自樂隊Raidas的經典作品《傾心》,幕後主腦黎明與神秘音樂人Auto Tom等拍攝短片,以訪談方式宣傳新歌。片中,眾人大談初戀往事,最令大家期待當然是Leon與初戀「阿May」的甜蜜過去,不過Leon乘機自爆其初戀對象竟不是「阿May」︰「其實係我15歲嗰陣認識嘅Summer!」

少年時「傻癡癡」

Leon更大方分享當時追求心儀對象的失敗經過︰「第一次追女仔嗰陣,以為同佢邊飲檸檬茶邊漫步係一件好浪漫嘅事,點知換嚟人生第一次『食檸檬』,真係諷刺!」更慘的是,Leon與朋友及後更遭兩名金髮男子勒索︰「我哋不單被搶去身上唯一嘅九毫子,仲被人玩弄一番,真係男人最痛嘅食檸檬經歷!」不過Leon笑說現在回想起來,覺得年少時為求初戀,猶如他的舊歌《傻癡癡》一樣傻。縱然經歷人生第一次失戀,他都覺得試過失敗,日後才會成功,因為要懂得痛,才會成長。

撰文︰Pauline

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

《勁傾心》MV找來少男少女扮學生,演繹puppy love故事。