【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

搭巴士遺亡兒出世紙及葬紙 港爸苦尋3日放棄:可能係天意叫我哋放低

發佈時間: 2020/03/13

一名港爸周二(10日)晚上搭九巴路線61X往屯門期間,不慎遺下放有兒子出世紙及葬紙的背囊,心急如焚地在網上發帖急尋失物。雖然獲大批善心網民幫手推文,就連九巴也在Facebook發帖代勞,惜港爸至今仍未尋回失物,最終與另一半決定放下,放棄尋找,今日(13日)凌晨留言感謝網民幫忙,並呼籲「大家要珍惜眼前人」。

該名網名為「膝頭哥唔食辣椒醬」的港爸,周二晚在討論區「連登」發帖表示,當晚7點半左右搭61X,當時坐在上層由尾數上前第3行靠走廊位置;到屯門轉車站落車,約5分鐘後轉乘其他車到屯門市中心時,發現自己在61X上遺留了「好舊logo都甩埋」的黑色adidas背囊;他隨即向九巴公司報失,並在屯門市中心的巴士總站查詢,並登上疑似涉事巴士搜尋,惜已不見背囊蹤影,相信背囊已被人取走。

隨後,大批網民紛紛為他推文並轉發消息,而九巴翌日亦在Fb上發帖號召助尋失物。港爸對於此事自責不已,不斷留言道歉:「對唔住,求下大家……」、「對唔住,唔該晒大家。」、「由頭到尾都係我唔好,大家唔好安慰我。」

至今日(13日)凌晨零時許,他再度留言表示,「好多謝大家嘅幫手,今日(昨日)去埋荃灣搵都冇,應該真係已經消失咗,」

可能係天意叫我哋放低,所以我哋都決定向前望。畢竟只係一張紙,但我哋同仔仔嘅回憶會永遠留係心入面。最後好多謝大家推咗咁耐,但唔需要再推了,大家要珍惜眼前人,抓緊同愛嘅人相處嘅每一分每一秒。

 

撰文:李凱晴