【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

回到入行前 張振朗做sales賣牛仔褲唔囂張

發佈時間: 2020/04/24

不少藝人藉着參加藝員訓練班、歌唱比賽或選美等途徑加入娛樂圈,但有否諗過他們做藝人之前做過甚麽職業?《機場特警》的「Hill張」張振朗原來曾是時裝店Sales,更遇見過當家花旦,話唔定你都試過由他招呼㗎!《愛•回家之開心速遞》「大小姐」林淑敏就做過空姐,你又有無坐過她工作的航機呢?

張振朗是無綫藝訓班出身,近年備受力捧,演繹過很多不同角色,而他入行前曾做多種職業,包括外賣員、DHL快遞做文員、售貨員,還在紅館做過喇叭駁綫工作等等,相信這些工作經驗對他揣摩角色都有不少幫助。問他送外賣時有否如電影情節般,當大門打開便見到性感女郎出現?他笑言︰「呢啲係幻想多咗啦,其實次次送外賣,開門嘅都係男人!」他表示當年剛滿16歲,經朋友介紹送外賣,後來他又介紹一位朋友,大家柴娃娃一齊做外賣員,感覺幾好玩。

做了約兩個月送外賣生涯後,張振朗轉做類似傳銷的工作,每日不停打電話游說人買嘢,他說︰「我真係無試過畀人鬧,可能因為我好有禮貌,不過打十個電話十個都拒絕我囉,呢份工真係齋食檸檬,哈哈!」

學懂待人處事

後來他在尖沙咀一間已結業的連鎖牛仔褲專賣店擔任售貨員,才算是正式第一份工作。「做咗大約一年半,做得好開心㗎,嗰時我17歲,喺舖頭年紀最細的,好多同事都好錫我。最深刻體驗係去sale人買嘢,初時我唔識應該點樣做,好彩有啲年資較深嘅同事會教我點樣sale客。之後我做咗藝人,都返過去舖頭探佢哋,嗰一刻我忍唔住喊,因為諗起佢哋對我嘅好,有幾個女Sales甚至好似我阿媽咁,好多時會買包請我食。我最叻係記性好,褲架上每條牛仔褲嘅冧巴,我可以由第一條講到最後一條都無錯,(你依家嘅口才係咪做Sales練番嚟?)咁又唔關事,但係就學識待人處事,同埋識得點樣有拼勁,因為如果一張單有$1,000,當時我可以賺到$10佣,試過一個月加埋人工有$17,000。我仲學識反應快,每次有客人踏入門口,就會好自然同人打招呼!」張振朗還記得,在店中曾遇到李施嬅、麥長青來幫襯,更想不到日後大家會成為同事呢!

林淑敏︰俏空姐最難頂洗廁所

在《愛•回家之開心速遞》飾演「大小姐」的林淑敏(Mandy),參加選美入行前原來曾經做過九個月空姐,她表示雖然日子不算長,但從中獲得不少寶貴經驗,有助演戲。

Mandy的空姐生涯中,遇到的客人大多數都是很熱情的,她笑言︰「可能我嘅年資比較短,所以無遇過令自己受挫敗感嘅客人。當時我多數飛短綫如台灣,長綫都試過飛歐洲。其實我投考空姐都係諗住可以飛來飛去,好似去旅行咁開心。」但她坦言短短四日來回歐洲的經歷,相當辛苦。「最豪氣及最熱情的是台灣遊客,每次落機佢哋都當我哋好似朋友,好熱情同我哋道別,所以印象好深刻。」

由於Mandy曾任職空姐,所以現在坐飛機做乘客時亦有一番體會,她表示會對空中服務員比較包容及體諒。問她做空姐時覺得最難頂的工作崗位是甚麼?她笑言︰「好多崗位都做過,最難頂應該係洗廁所。另外,有時瞓覺嘅地方會比較狹窄,都有啲唔舒服嘅,不過時間耐咗、適應咗都OK。」

蔡思貝︰外賣速遞賺一蚊幾毫

蔡思貝返港參選港姐前,是在新西蘭升學,她透露在當地讀書期間,雖然沒有搵兼職,但就想出一條可以賺外快的妙計,她說︰「其實係做外賣速遞員,我都算係一個老闆嚟㗎。因為當時學生宿舍同市中心有一段距離,同學都唔想每日長途跋涉去市中心買嘢,於是我諗咗個辦法,就係我踩單車去市中心順道幫同學買日用品同埋食物,每次收一蚊新西蘭元,有時落雨的話就收多五毫子,其實對我嚟講係一舉兩得,雖然賺錢唔多,但我可以每日就當做運動,可以賺少少零用錢之餘,同學都開心㗎,我每個月大約賺到20幾蚊新西蘭元,都好開心㗎!」

李施嬅︰旅行社暑期工恨買平機票

李施嬅自小跟隨家人移民加拿大多倫多,她03年返港參選港姐前,曾在加拿大一間旅行社做暑期工,她直言因為嚮往飛來飛去,所以選擇到旅行社工作,更一心想着可以隨時購得平價機票去旅行,又能夠「儲積分換機票」,她說︰「其實都training咗三個月,好認真㗎,要背熟晒各個國家嘅code,仲有啲飛行資訊,好多航空規例都要背熟。嗰時每年會返香港探親兩星期,記得training期間同上司講我要暫時放假兩個禮拜,當時佢話OK,點知原來一直都唔記得入紙幫我申請假期,因此公司同我失去聯絡,結果我就被炒了!」

施嬅表示,慶幸受訓的三個月仍獲發薪金,但最可惜是一直渴望的「儲積分換機票」計劃就泡湯。之後她繼續返校園讀書一年,然後返香港參加選美。

吳業坤︰做Cashier唔再攞零用錢

吳業坤參加《超級巨聲2》入行前,曾任職保險Cashier做暑期工,他表示當年(09年)豬流感爆發,剛巧有朋友從疫情流行的美國返港,坤哥跟那位朋友見面後不久,對方證實患上豬流感,幸好坤哥並未被感染。不過,朋友的媽媽大感歉意,更介紹坤哥在一間保險公司擔任Cashier,坤哥表示︰「其實我只係做入單工作,公司唔會咁快畀我管錢嘅,不過呢份工最後都做咗一、兩年,之後考完A-Level我就入讀大專,然後參加《超級巨星》入行,才沒有再做呢份工。」

坤哥表示做暑期工最重要是賺外快,他表示︰「因為要返學呀嘛,咁自己賺到少少錢,起碼唔使問屋企人拎零用錢,好有滿足感㗎!」

他又表示有很多工作都想嘗試,又透露其實已經申請working holiday,「我申請咗日本Working Holiday,已經批咗,不過撞啱(新冠肺炎)疫情,我暫時無辦法飛。其實簽證批咗一年,我唔係諗住喺嗰邊做足一年,只係間中飛過去做兩、三個禮拜見識下,始終我都放棄唔到呢度(香港娛樂圈),不過依家邊度都去唔到,一切都要等疫情過咗,先計劃幾時飛。」

採訪︰Pauline

插圖︰Simon

編輯︰黃寶恩

美術︰顏玉玲

回到入行前 張振朗做sales賣牛仔褲唔囂張

張振朗任職Sales期間,學懂待客必須反應夠快。

回到入行前 張振朗做sales賣牛仔褲唔囂張

林淑敏

回到入行前 張振朗做sales賣牛仔褲唔囂張

蔡思貝

回到入行前 張振朗做sales賣牛仔褲唔囂張

李施嬅

回到入行前 張振朗做sales賣牛仔褲唔囂張

吳業坤