【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

呂慧儀獲張景淳獻花 《愛•回家》得一人夠膽起哄

發佈時間: 2020/05/06

無綫處境劇《愛.回家之開心速遞》演員呂慧儀、張景淳、滕麗名及湯盈盈等,昨日出席預祝母親節活動,回歸劇組的「風少」陳浚霆反串扮媽媽,場面搞笑。呂慧儀與張景淳的緋聞傳足多時,不過眾人有默契地不起哄,似乎想低調處理。

一眾演員昨日在台上玩得高興,除了陳浚霆、袁文傑及李偉健反串外,大會又安排劇中情侶獻花。當張景淳向緋聞女友呂慧儀獻花時,身旁湯盈盈即起哄大叫,叫二人靠近一點,但其他演員卻似乎有默契,沒有叫埋一份,似乎想將「龔水」緋聞低調一點。事後呂慧儀笑說︰「佢哋的確好錫我,同埋佢哋怕撩起我,因為知我玩起上嚟好癲,唔係人咁品。」

身為人母的呂慧儀,笑言已收到兒子所送的母親節禮物︰「阿仔整咗個橙色小袋仔畀我,佢命令我一定要帶埋返工做手機袋,其實只要佢乖同聽話,我已經好開心。」至於湯盈盈,則希望收到兩個囡囡為她四手按摩做禮物︰「細女識得幫我按頸,到時老公(錢嘉樂)負責餵我食提子,等我享受下做皇帝。」

陳浚霆獲媽咪顧紀筠捧場

同場的陳浚霆相隔三年回歸劇組,他笑言媽咪顧紀筠十分捧場︰「我第一集出場嗰陣,咁啱媽咪喺B哥哥(鍾鎮濤)屋企,仲唔客氣咁開咗人哋個電視,逼人哋一齊睇。」他表示因簽約邵氏,樂易玲問他有沒有興趣再拍《愛.回家》,才機緣巧合重返劇組。

撰文︰Pauline

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

攝影︰林良明

呂慧儀獲張景淳獻花 《愛•回家》得一人夠膽起哄

湯盈盈笑言限聚令放寬至八人,可以全家外出慶祝。

呂慧儀獲張景淳獻花 《愛•回家》得一人夠膽起哄

陳浚霆(中)反串扮女人,造型最誇張搞笑。