【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

宣布囝囝淡出KOL界 「伯粉」嘆失去歡樂 Coffee︰唔想佢覺得與別不同

發佈時間: 2020/05/19

林芊妤(Coffee)前年為兒子翟德彥(伯伯)開設IG帳戶,短短一年多便狂吸超過14萬粉絲,大受歡迎;惟日前Coffee在社交網突然宣布伯伯將會退出KOL界,令不少「伯粉」感到不捨,但亦有網民支持她的決定。Coffee昨日接受《晴報》電話訪問時直言︰「我唔想令伯伯覺得自己與別不同。」

Coffee於14年跟無綫結束六年賓主關係,之後她當上瑜伽教練,並以KOL身份教網民做瑜伽,現時其YouTube頻道更逾100萬followers,人氣有升無減。18年她與圈外男友翟志榮結婚,並誕下現時歲半的伯伯,自此Coffee不時在網上分享伯伯的生活點滴。由於伯伯的可愛模樣吸引大批網民追看,Coffee索性為他開設IG帳戶,並表明謝絕一切廣告,只想紀錄伯伯的童年趣事。

伯伯IG獲14萬人追蹤

因為囝囝充滿厭世又麻甩的表情,故被暱稱為「伯伯」,加上其傻頭傻腦,對答純真可愛,其IG短短一年多便吸引超過14萬人追蹤。不過Coffee日前卻在伯伯的IG留言︰「今日19個月啦,仲有幾個月呢個IG就可以光榮引退,唔使再活在女魔頭嘅鏡頭下,可以隨心所欲咁出糧飲奶奶#大佬心很累#係釋放嘅氣味呀#條眉都攰啦#癲奶畀定心理準備大家」,宣布伯伯將會淡出KOL界,令到不少忠實「伯粉」感到十分不捨,紛紛留言「伯伯IG退休,咁我哋點算呀?會令人失去歡樂」,但亦有粉絲留言表示支持,「雖然好唔捨得你,但伯伯大個仔了,要有番啲私隱嘅」。

本報昨日致電Coffee,對於宣布伯伯淡出KOL界,她表示︰「初時我哋幫伯伯開IG,係想紀錄佢啲搞笑得意嘢,但估唔到反應咁好。我同老公傾過,小朋友兩歲開始有自己思想,但如果長期喺鏡頭下成長,我唔知有咩影響。依家有時用鏡頭影佢,佢都開始會怕醜,知道鏡頭會紀錄佢嘅動作同表情,我唔想令伯伯覺得自己與別不同,因為佢都無付出過,唔想佢將來太自大、太不可一世,想佢過番啲普通人嘅生活。」Coffee又強調伯伯的IG不會一下子「消失」,她說︰「我暫時未決定佢嘅IG會唔會關閉,但佢都會間中出現喺我嘅IG度。」

撰文︰Pat

編輯︰黃寶恩

美術︰Simon

宣布囝囝淡出KOL界 「伯粉」嘆失去歡樂 Coffee︰唔想佢覺得與別不同

Coffee笑指伯伯仍在她肚子時比出生後乖一點。(IG圖片)

宣布囝囝淡出KOL界 「伯粉」嘆失去歡樂 Coffee︰唔想佢覺得與別不同

伯伯每次看到媽咪與爸爸有親密舉動,都會呷醋兼大喊,十分搞笑。(IG截圖)

宣布囝囝淡出KOL界 「伯粉」嘆失去歡樂 Coffee︰唔想佢覺得與別不同

伯伯跟父母去沙灘享受陽光與海灘,卻又怕沙粒,不敢踩落地上。(IG圖片)