【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

羅力威呵護7個月孕妻 雨僑︰老公唔係豬隊友

發佈時間: 2020/05/28

羅力威、雨僑結婚兩年宣布造人成功,懷有七個月身孕的雨僑,昨日在社交網大曬大肚寫真。她接受《晴報》訪問時透露,懷孕期間獲老公羅力威悉心照顧,網上美容生意亦交由老公打理,等自己專心安胎,做個靚靚孕婦。

雨僑日前到影樓拍攝大肚寫真,穿上白色低胸連身裙的她腹大便便,上圍明顯升級,但手腳依然纖瘦,完全沒有臃腫。雨僑留言︰「七個月,開始感到你的重量,你的力度,我覺得你會是個強壯的寶寶,有時我會很疲倦,有時則敏捷得忘了自己是孕婦,193天和你在一起,我都享受着,睡一整天也好,精力旺盛也好,這是我們獨一的共同回憶。」

對於相中未見羅力威現身,雨僑昨午在電話訪問中解釋,羅力威不太喜歡扮靚拍照,故沒有一同出鏡,但她透露稍後會影家庭照,屆時羅力威會一起拍攝。問到懷孕期間可有「害喜」情況?雨僑謂︰「有啲攰、眼瞓同無乜胃口,但都係正常,算係好感恩。我老公好幫得手,佢喺我唔算好精神時,幫我做晒所有嘢,舖頭生意幾乎交晒畀佢,仲要煮埋飯畀我食,所以佢真係好忙同好攰,絕對唔係『豬隊友』。」

選擇自然分娩

不少網民大讚雨僑「肥胎不肥人」,她開心續稱︰「我無刻意去保持身形,只係趁依家未開始腫脹時留倩影。基本上除咗生冷嘢唔食,其他都無乜特別戒口,連海鮮類都會食少少。有朋友送燕窩、花膠畀我,我只係食咗幾次,因為我想順產,驚補得太多,BB會太大個,到時就好難生。」

另外,雨僑又透露日前已為BB房進行裝修,「裝修期間我哋搬返娘家住,已差唔多十日,始終聲音同氣味都會影響到我,我哋亦開始添置其他BB用品,繼續學習中。(有請陪月?)有屋企人做陪月,到時會請對方嚟幫手照顧BB。」

撰文︰倪小珊

編輯︰陳禮恒

美術︰梁政敏

羅力威呵護7個月孕妻 雨僑︰老公唔係豬隊友

雨僑化身性感靚媽,上圍更是明顯升級。

羅力威呵護7個月孕妻 雨僑︰老公唔係豬隊友

羅力威日前陪太太雨僑去做產檢。(資料圖片)