【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

梁潔華6月13日設靈 悲痛黃日華選大戲服陪葬

發佈時間: 2020/05/29

黃日華太太梁潔華七年前患上急性骨髓性白血病,日前因器官衰竭離世,終年59歲。因太太離世而悲痛欲絕的黃日華,昨日偕女兒黃芷晴為愛妻辦理身後事,透露太太於下月13日設靈,翌日出殯,他選定愛妻生前的大戲服裝作陪葬品。

黃日華與女兒黃芷晴昨日下午到紅磡世界殯儀館,手持文件的黃日華面容憔悴,雙眼明顯哭得非常紅腫,黃芷晴則默默陪伴爸爸,兩人大方讓傳媒拍照。喪妻後首次見傳媒的黃日華透露會與女兒互相扶持和照顧︰「我哋兩個都OK、堅強。」

黃芷晴想媽媽來世做女兒

問到梁潔華臨終前有何遺言?黃日華指太太最擔心女兒︰「始終阿女未嫁人,不過阿女大個,佢應承媽咪會照顧我,我同佢講『你放心啦,阿女長大喇,我唔會照顧佢,佢反過來照顧我』,仲有佢媽媽(外母)我哋一定會照顧。」黃日華坦言一家人有幾年時間去適應,亦已接受事實︰「我同阿女都知道,呢日始終會來臨,我哋坦然、堅強去面對。」

黃日華透露太太的最後日子並不痛苦:「彌留嗰陣,痛苦已經過晒,因為器官衰竭。(已經昏迷?)可以咁講,佢走得好舒服,我哋同佢講嘢時,感覺到佢係笑住走。」問到芷晴對媽媽的承諾,她忍不住落淚,又表示暫未夢見媽媽:「不過見到有飛蛾,好似識聽我哋講嘢唔走。」提到芷晴在社交網撰文,希望媽媽來世做自己的女兒,芷晴補充說:「係媽咪話嘅,佢話一生咁辛苦照顧我,放棄事業都係為咗我,希望我可以做佢個角色,同佢交換。」

兩父女在殯儀館逗留約三小時,黃日華離開時表示,太太定於下月13日設靈,翌日出殯,喪禮將採用香港創價佛教及火葬儀式。他說:「到時會放多啲太太鍾意嘅大戲衫同飾物做陪葬,靈堂布置就清淡簡潔為主,想畀人舒服嘅感覺。」

撰文︰倪小珊

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

梁潔華6月13日設靈 悲痛黃日華選大戲服陪葬

黃日華哭得雙眼紅腫,令人心酸。

梁潔華6月13日設靈 悲痛黃日華選大戲服陪葬

黃芷晴答應媽咪梁潔華會好好照顧爸爸。(資料圖片)