【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

決定重返無綫 胡定欣與馬國明拍《白色強人2》

發佈時間: 2020/06/29

胡定欣昨日到柴灣拍攝健康食品廣告,早前盛傳她進軍影壇,但受疫情影響計劃,她承認將留在娘家無綫,今年底更與舊愛馬國明開拍新劇《白色強人2》。

胡定欣連續第八年與健康食品品牌合作,昨日並與一名九個月大的BB一齊拍廣告,她透露每次續約酬勞都有遞增,而且連身邊朋友亦受惠。定欣笑言︰「我成日都送啲健康產品畀朋友,好似有小朋友嘅胡杏兒,同埋就快做爸爸嘅陳山聰,始終拍劇要捱更抵夜。」對於新廣告中與BB合作,定欣透露早前榮升姑媽,閒時都有幫手照顧胞弟的BB,她說︰「我有幫手餵夜奶㗎,所以好佩服做母親嘅偉大。」

前年,胡定欣首次演出電影《逆流大叔》,之後一度盛傳她約滿無綫後,將加盟古天樂旗下公司向電影圈發展,不過停工近兩年的她,昨日透露將重投無綫懷抱。她表示︰「依家同無綫都傾到尾聲,不過要等適當時候再公布,始終無綫呢個平台畀到藝人好多機會。(係咪市道唔好唔敢往外闖?)每個階段都有唔同諗法,要睇個大環境,都要選擇同諗清楚,我都觀察咗好耐。(唔簽古天樂?)我有咗決定,依家清晰咗,個心都定落嚟。」

讚舊愛與湯洛雯合襯

定欣透露年尾將演出TVB新劇《白色強人2》,再度與舊愛馬國明合作,她表示︰「好期待同佢(馬明)再合作,上次係三年前嘅《宮心計2深宮計》,今次嘅對手戲仲多過上次。」對於馬明高調認愛湯洛雯,定欣十分替對方開心,她說︰「我知道呀,郎才女貌,但就無特登恭喜佢哋,見到面先啦。」

此外,莊思明前日在拍劇期間,外景車上的手袋被偷去,信用卡被碌了五萬多元,賊人最後被捕,定欣表示︰「銀包同貴重物品,我都盡量跟身,試過搵有鎖嘅箱鎖起物品,銀包亦唔好放咁多現金,保障自己。」

採訪︰倪小珊

編輯︰陳禮恒

美術︰梁政敏

攝影︰林良明

決定重返無綫 胡定欣與馬國明拍《白色強人2》

馬國明與湯洛雯拍拖,連舊愛胡定欣亦讚他們郎才女貌。(資料圖片)