【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

踩3吋高跟鞋亮相 陳凱琳下周揭曉第二胎性別

發佈時間: 2020/06/30

陳凱琳(Grace)與鄭嘉穎育有一歲多兒子鄭承悅(Rafael),上月Grace宣布再懷孕,成功三年抱兩。Grace昨日到海洋公園出席活動,腹大便便的她仍穿三吋高跟鞋現身,但步履輕盈,對於今胎是男還是女?Grace大賣關子︰「下星期搞Baby shower先公布。」

陳凱琳昨日穿吊帶貼身裙亮相,肚凸凸的她手腳依然纖幼。問到懷孕幾多個月?Grace說︰「孕期已經過咗一半有多,總之好穩定、健康,呢胎比上一胎陀得舒服,食得瞓得,肥咗十幾磅。(第二胎仔定女?)下星期公布,我哋會約朋友舉行Baby shower,到時切開蛋糕就知道BB性別。」她自言第一胎開刀生,但今胎仍未決定開刀還是順產︰「始終我細粒,安全起見會交畀醫生決定。」

Grace指大仔Rafael年紀尚小,尚未知道會有弟妹︰「囝囝有時會行埋嚟篤一篤我個肚就走咗去。(怕唔怕大仔呷弟妹醋?)我聽啲父母講,要代表快出世嘅弟妹送份禮物畀哥哥,咁我哋都準備咗,會送本書畀佢,因為佢好鍾意睇書,成日叫我讀書畀佢聽,希望培養佢好奇嘅一面。」提到日前Grace生日,她笑說︰「簡單食餐飯,老公送咗份愛心禮物畀我,出年30大壽先大搞,佢話人生得一次30歲、40歲。」

否認鄭嘉穎代還劇債

另外,有傳Grace隨鄭嘉穎離巢無綫往外闖,所以嘉穎返娘家拍攝新劇《兒童醫院》代她還劇債,但Grace否認︰「當然唔係,大家有商有量,嘉穎返去同好友馬國明拍劇都好開心。」她強調跟無綫仍有合約在身,但暫時以照顧家庭為重,未有時間復出拍劇。

撰文︰倪小珊

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

攝影︰林良明

踩3吋高跟鞋亮相 陳凱琳下周揭曉第二胎性別

陳凱琳肥胎不肥人,上圍明顯升cup,但手腳仍然纖幼。

踩3吋高跟鞋亮相 陳凱琳下周揭曉第二胎性別

陳凱琳與鄭嘉穎快組成四口之家。(資料圖片)