【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

疫情下搶閘開騷試水溫 雷有輝Rock爆戲曲中心

發佈時間: 2020/07/02

太極樂隊主音雷有輝(Patrick)將於下月踏上西九戲曲中心舞台,舉行兩場個唱,將音樂送給受疫情影響的香港人。他將是首位在戲曲中心開騷的流行歌手,他笑說︰「我唔識唱粵劇,睇下家英哥(羅家英)教唔教我啦!」

原定在四月開騷的雷有輝,因疫情拖累數度延期︰「我百無聊賴留喺屋企,突然有日老闆打畀我話改喺八月做,我即刻call齊團隊開工。」近日仍有零聲新冠肺炎確診個案,令演唱會蒙上陰霾,Patrick說︰「我唔理得咁多啦,因為我哋無Plan B,當真咁準備!今次個唱叫《PAT Music Over Rainbow》,相信疫情好快過去,好似雨後陽光咁。」

Patrick屆時為入場樂迷預備口罩、探熱裝置等︰「我哋可能係疫情後第一個演唱會,我亦係西九戲曲中心第一個舉行流行音樂會嘅歌手。好多朋友問我會唔會唱粵劇?我心諗咪黐綫啦,雖然粵劇有時都好rock,但係我唔識㗎。」

半年零收入

Patrick今次單飛開騷,他笑言仍未習慣︰「以前見親記者都係六個人(太極),唔識答會有隊友幫口,依家原來辛苦咗六倍,今次都搵咗Joey Tang(鄧建明)做音樂總監。」Patrick又透露,年尾太極將重組舉行成軍35周年演唱會︰「12月我哋會搞一個戶外騷,今次佢哋(隊友)叫我出嚟試下水溫,同樂迷玩得慶慶哋,再去12月個音樂會,用音樂為大家打氣!」

另外,提到過去半年的疫情,Patrick坦言拉近與家人的距離︰「疫情最嚴重嗰陣,街都無得出,全部工作取消,搞到零收入!但多咗時間陪太太,佢煮一餐、我整一餐咁增進感情。」

撰文︰Steven

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

場地︰台北.寬巷子@海港城

疫情下搶閘開騷試水溫 雷有輝Rock爆戲曲中心

太極年尾將合體開騷,慶祝樂隊成立35周年。(資料圖片)

疫情下搶閘開騷試水溫 雷有輝Rock爆戲曲中心

雷有輝有老友鄧建明任音樂總監,令他可專心唱好歌。(資料圖片)