【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

孖好姊妹組「港普F4」 蔡少芬被爆最愛叫人「死八婆」

發佈時間: 2020/07/22

蔡少芬(Ada)、朱茵、陳法蓉(Monica)與洪欣四位好姊妹,相交多年感情要好。四人雖然在內地發展多年,但一口港式普通話依然「保持水準」,經常被網民取笑。不過她們以特色「港普」自豪,不但組成女團「港普F4」,更互爆私下搞笑一面。

蔡少芬(Ada)、朱茵、陳法蓉及洪欣組成全新女團「港普F4」,發揮港普精神。日前四人扮得靚靚拍攝造型照,原來私下經常聚會的她們,今次竟是工作上首度合作。洪欣說︰「雖然我哋之間分別合作過,試過一齊登台唱歌跳舞,但四個齊人合作,真係第一次。」Ada聞言得戚說︰「係呀,佢哋三個今次好開心可以同我合作,係對佢哋最大嘅福氣。」

雖然港普口音經常被取笑,但四人毫不介意,反而認為可以增加人氣。朱茵說︰「幾好㗎,一講港普就記得我哋四個人,Ada去拍戲同埋綜藝節目時,大家一聽到佢嘅港普,就會諗起我哋其餘三個。」Ada更被三個好姊妹「爆大鑊」,朱茵說︰「我哋平時私底下唔會叫咩F4,反而叫大家做『死八婆』!」洪欣附和說︰「係呀!係Ada嘅口頭禪嚟,佢叫個個都係『死八婆』!我哋無名㗎,有時都唔知佢叫緊邊個。」慘被「圍攻」的Ada即口啞啞,場面搞笑。

笑陳法蓉「男扮女裝」

陳法蓉則笑言因為大家感情太好,即使互叫「死八婆」也不會介懷︰「大家咁熟,先至唔會嬲,我記得曾經留長頭髮,Ada話我好似男扮女,佢老公張晉即刻好緊張話『Monica會嬲㗎』,我覺得第二個講就可能嬲,但Ada講我會覺得幾好笑。」雖然娛圈競爭大,不過四位好姊妹自言絕不妒忌對方,亦不會有心病。

撰文、編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

孖好姊妹組「港普F4」 蔡少芬被爆最愛叫人「死八婆」

蔡少芬(左一)被三位好姊妹爆料,平日牙尖嘴利的她竟然「駁唔到」。(影片截圖)