【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

江伊晴經營貓酒店 入住率谷底反彈

發佈時間: 2020/07/24

江伊晴(Elanne、前名江若琳)與友人合資經營貓酒店,面對疫情影響港人外遊,Elanne坦言生意大減,今年五月出現過全月「0」入住率,但她未有心灰意冷,反而為店舖增值,將推出自家寵物產品。近日得到貓奴支持,貓咪入住率已回升,下月更會搬「新竇」,地方更大。

江伊晴本身也是一位貓奴,她睇準港人暫託貓咪的商機開設貓季酒店。她接受《晴報》訪問,提到生意受疫情衝擊下,起初有段時間覺得好似世界停頓了,但又不能一直停落去,於是要想想新構思。

Elanne表示貓酒店亦有淡旺季之分,慶幸最近兩個月都不停有貓咪入住,她透露:「因為呢段時間好多人裝修,加上最近掀起移民潮,好多貓咪嘅主人,都會透過移民公司幫手搵貓酒店,好好彩佢哋睇中我哋酒店,所以貓咪嘅入住率都相當穩定。」而下個月更會搬新居,同樣在九龍區,但面積將會更寬敞。

為了全面照顧「主子」這些專貴客人,Elanne認為一定要幫貓酒店增值,舖頭會兼顧零售生意。她表示︰「我哋會四圍搜羅一啲貓咪用品同埋貓糧,雖然依家唔可以親身飛去外地入貨,但我哋都搵到代理幫手,又會推出自家品牌,預計下個月搬新居時一齊推出。」

留家抗疫努力「造人」

至於老公蕭唯展(Oscar)的上海生煎包店,開業多年已上軌道,Elanne坦言多少都有受疫情影響,幸好外賣生意仍不錯,她自爆︰「最近老公每晚都埋頭苦幹度菜單,都無時間打理佢啲植物!」提到Elanne的個人工作,她透露有拍攝廣告照,而最近多了時間留在家中學煮飯和做運動,記者笑問她和老公長時間留在家中,可有喜訊傳出來?她笑言︰「順其自然啦!努力緊嘅。」

採訪︰Pauline

編輯:陳禮恒

美術:梁政敏

江伊晴經營貓酒店 入住率谷底反彈

江伊晴

江伊晴經營貓酒店 入住率谷底反彈

Elanne本身都是貓癡,對家中的主子愛護有加。(IG圖片)