【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

戴齊防疫三寶返新城開咪 啤梨︰聞到消毒味好清新

發佈時間: 2020/07/28

新城電台上周爆發新冠肺炎,新城知訊台執行總監程凱欣及另一員工確診,電台連日全面消毒。近日新城員工陸續復工,DJ啤梨(葉文輝)昨日全副武裝返新城開咪,他指公司每個角落都消毒乾淨,反而比街上更安全。

啤梨昨早回到位於黃埔的新城電台主持節目《全民必Buy》,節目完結後到門外接受記者訪問。啤梨戴齊「防疫三寶」,包括高防口罩、手套及帽子,又笑言回新城開工沒有壓力︰「我唔係太擔心,我同大部分香港人一樣,出街都會好謹慎,會戴手套、強勁嘅口罩、仲有戴帽,原本今日(昨日)諗住着雨褸,但覺得太熱。」

啤梨表示電台已全面深層消毒,所以返公司感覺安心︰「我覺得公司好清新,做咗咁多年,都未試過返公司聞到一陣消毒藥水味,我知公司每日唔止消毒一次,每個角落都好清新,反而喺街外壓力仲大啲。」他表示自疫情以來,每次開咪前,都用消毒酒精抹乾淨控制台,昨日亦帶備多對防疫手套送給控制台操作員。

再做檢測求安心

啤梨自言上周在家工作五天,利用電話做直播,因為想減少公司人流,所以他會與節目拍檔思敏輪流返公司開咪。問到啤梨太太會否擔心他回電台開咪?啤梨笑說︰「太太當咗我去外國讀書咁,每日出門口前都會幫我執齊晒消毒用品,相信消毒用品夠我用幾日。」他日前做新冠病毒檢測,結果呈陰性,他表示稍後會做多一次以求安心,而太太也做了檢測,正等候檢測報告。

採訪︰Pauline

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

攝影︰林良明

戴齊防疫三寶返新城開咪 啤梨︰聞到消毒味好清新

啤梨開咪前消毒控制台及更換咪套外,又自備暖水壺飲水,笑言忙過開咪。(IG圖片)