【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

網上直播教養鳥心得 雀奴陳庭欣甘做「剷屎官」

發佈時間: 2020/08/14

陳庭欣(Toby)向來是愛雀之人,在家中飼養鸚鵡的她,前晚邀得好友、魔術師甄澤權(Louis),一同主持有關飼養雀鳥的網上直播節目。Toby平日不時在IG分享養雀心得,她笑言鸚鵡經常通屋飛,在櫃頂留下不少糞便要她清理。

陳庭欣前晚在新蒲崗主持自家雀鳥節目《Birdy Wednesday》,邀得甄澤權做嘉賓。Toby表示現時逢星期三在網上開live,分享照顧雀鳥的心得,現已維持了四、五個月。Toby開心表示,節目吸引不少小朋友觀眾欣賞︰「其實用直播方式跟雀友分享心得,都係一種新嘗試,雖然有啲辛苦,諗嘉賓、搬禮物、整海報都係自己做,但做得好開心,只係電腦嘢我唔熟,砌海報都整咗一日,有啲手忙腳亂。」問到男友可有幫手?她甜笑說︰「男朋友有贊助禮物畀個節目,所以我都好多謝佢。」

Toby早前在家中拍片,分享鸚鵡在家中通屋飛的情形,不過有眼利網民錯重點,發現她的居所面積相當大。她笑說︰「因為鸚鵡細隻,先顯得間屋大啫!其實正常,驚啲人覺得雀仔無自由,所以每日都會喺屋企畀佢哋周圍飛。不過櫃頂會留低好多poo poo(糞便),每日都要清理。」她笑言愛雀經常抓住家中吊燈站立︰「因為盞燈形狀似好多支樹枝,但雀仔愈嚟愈重,抓到啲『樹枝』變形,所以佢哋要減肥。」

甄澤權難忘走失斑鳩

同場的甄澤權飼養了多隻斑鳩作魔術表演用途,他說︰「我養嘅係斑鳩,唔係白鴿,依家飼養咗四隻。有次喺馬場表演,綵排嗰陣走失咗一隻,要地氈式搜索,去附近樹林搵咗三、四個鐘先搵到,所以上次Toby走失鸚鵡,我都感同身受。」他表示斑鳩是受管制家禽,要向漁護署申請牌照才能飼養。

採訪︰Pauline

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

攝影︰林良明

網上直播教養鳥心得 雀奴陳庭欣甘做「剷屎官」

甄澤權(右)走失斑鳩,嚇得即致電陳庭欣求救,幸好成功尋回。