【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

【生命小鬥士】早產小秋彥中秋夜情況好轉 膚色轉佳父母留守醫院陪過節

發佈時間: 2020/10/02

29周早產女嬰小秋彥因在母體內心臟衰竭,需要緊急開刀出世,經歷多次手術後情況反覆,現時正於瑪麗醫院接受治療,昨日(1日)中秋佳節,父母帶同月餅等應節食品到醫院,陪伴秋彥度過首個中秋節,而秋彥情況亦有好情況。

秋彥爸媽昨日在Facebook專頁「未得歸家的小秋彥」發文分享,指他們在中秋節帶同應節食物到醫院,與愛女慶祝第一個中秋,

「帶咗好大個柿,好細個月餅、仲有2個同我(秋彥)身形差唔多嘅燈籠仔,一齊慶祝中秋。」

秋彥爸媽表示,昨日秋彥病情有所好轉,形容其皮膚「顏色好似靚咗少少」,亦出現多痰情況,需要護士幫忙抽痰。父母感謝醫護人員的幫忙,並以女兒角色笑言:

「我聽到有個姨姨話,之後會買月餅請我食,我好開心,起咗好多痰呀,辛苦護士姐姐幫我抽痰啦!」

不少網民都留言為小秋彥一家打氣,留言稱:「明年中秋,就可以同爸爸媽媽一齊玩燈籠喇!加油」、「我囡囡上年中秋都係喺醫院過。秋彥BB出年一定可以同爸爸媽媽一齊喺屋企睇住月光食月餅!」

早產小秋彥大突破有3毫升尿 父母感謝網民「集氣」:是奇蹟的開始【上一頁

母體中心臟衰竭 須提早出世

上月秋彥媽媽產檢時發現僅29周胎齡的秋彥心臟衰竭,令心跳轉慢,需緊急做剖腹手術,小秋彥出生時只有1.18公斤,情況一度不樂觀,父母在網上請求網民為女兒祈福,盼奇蹟會來臨。

每朝索取《晴報》:精明生活.健康家庭.開心娛樂