【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

回巢無綫孖JW拍劇 敖嘉年操肌等做男主角

發佈時間: 2020/10/07

無綫近年鬧小生荒,早前《晴報》獨家披露今年初離巢的敖嘉年,將會回巢與監製潘嘉德合作,不但升呢做男主角,更與備受力捧的王灝兒(JW)拍劇。等足22年終於擔正的敖嘉年,前晚表示本月正式為新劇開工,雖然未有直認做男一,但他開心指TVB一直給他不少機會,令他相當感恩。

敖嘉年與歌手蔣嘉瑩前晚出席《星級靚聲演唱廳》直播音樂會,二人初次見面即在音樂會中合唱,獻唱陳百強及張國榮的歌曲。他們互笠高帽,敖嘉年表示有聽對方的歌,雖然蔣嘉瑩表示看過敖嘉年的劇集,但卻講不出劇名,令她一臉尷尬笑說:「我成日喺電視見到嘉年,啲劇多到數唔晒。」敖嘉年即打圓場說:「我自己拍完啲劇都成日唔記得!」

提到本月回娘家無綫拍劇,敖嘉年表示以部頭合約形式接拍,有指他初嘗男主角滋味,他沒有正面回應,只吞吞吐吐說:「都唔係嘅,今次好開心佢哋(TVB)搵我返去。」等足22年終於做男主角,他笑說:「我永遠都等緊㗎啦,依家都仲等緊。」

感恩受力捧

有指新劇由剛簽約星夢的JW做女主角,敖嘉年說:「我都未清楚,因為演員成日有變動,不過我好鍾意JW嘅歌,佢有一首歌喺我電話入面,成日播㗎。」他透露明年三月會拍另一部無綫新劇,所以現時積極操肌:「我都唔後生,唔係十幾歲,操肌要較長時間,預半年差唔多。(感受到無綫的重視?)以前都好好,一直以嚟公司畀好多機會,我好感恩。」

撰文︰Pauline

攝影︰林良明

編輯:李潔盈

美術:梁政敏

回巢無綫孖JW拍劇 敖嘉年操肌等做男主角

JW簽約星夢後,即獲力捧做劇集女主角。(資料圖片)

回巢無綫孖JW拍劇 敖嘉年操肌等做男主角

蔣嘉瑩(左)十分享受開Live唱歌,又可與不同歌手合作。