【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

孭飛《今晚請客》 鑽研貼地菜式 黎諾懿︰依家日日匿喺廚房

發佈時間: 2020/10/12

無綫將於下月推出全新飲食節目《今晚請客》,「疫境廚神」黎諾懿會擔大旗與每集邀請的嘉賓大鬥廚藝,「味」分高下。早前疑牽涉政治風波的陳敏之亦會助陣。諾懿昨晚接受《晴報》訪問稱︰「依家日日匿喺廚房設計菜式,連同自己其他(包括網上)節目,短時間內要諗近50個餸!」

現時逢周一至五晚上,黎諾懿在劇集《C9特工》以Chok爆B3特工的身份與觀眾見面,加上他在疫情下頻頻於網上開Live做「教煮」,可謂人氣爆燈。

去年諾懿在其首個主理的綜藝節目《懿想得到》中大展廚藝,廣獲好評。昨日有報道指,早前疑因牽涉政治風波而未能演出新劇的陳敏之,將夥拍這位新一代廚神主持飲食節目《今晚請客》,她在節目中會親自下廚做小朋友喜愛的簡單小食,這次是二人於今年四月在兒童節目《Think Big天地》任嘉賓後再合作。

昨晚諾懿透露日內正式為《今晚請客》開工︰「暫時錄八集,預計一日要錄兩集,趕在11月前完成,但未知會否趕及台慶前播出。」他指今次終於可以明火煮食︰「最特別是錄影廠內搭建咗一個全實景廚房,絕對是TVB第一次!(節目預算大?)都幾好!平時搭建布景,錄完節目就會拆掉,但今次唔使拆,仲有新廚房,可以方便大家,日後其他飲食節目都可以再用!」

搵嘉賓唔預鄭伊健

諾懿直認要負責設計菜式,一集兩個餸,八集已經要諗16個餸,連同《疫境廚神》等其他節目,短時間內要諗接近50個餸菜,認真大壓力。他笑言︰「我唔可以同鼎爺(李家鼎)、三姐(名廚蕭秀香)呢啲老師傅比;我依家一直匿埋喺廚房,節目會安排我同嘉賓煮相同菜式比拼,所以要諗一啲容易煮但唔普通嘅餸,到時亦會教入廚實用技巧,會有講有笑,畀觀眾喺抗疫期間減壓。」

提到節目會邀請八位嘉賓,由於要找一些懂得下廚的藝人,因此諾懿的好友鄭伊健篤定落選,諾懿說︰「希望遲啲疫情緩和後,可以搵佢再拍《懿想得到》!」此外,對於今次將夥拍回歸幕前的陳敏之做主持,諾懿回應︰「我哋多年來合作唔少次,今次佢主要幫手切生果做輔助角色,大餸都係我搞。自己唔會理政見,亦無乜壓力!」

撰文︰Steven

編輯︰黃寶恩

美術︰Simon

孭飛《今晚請客》 鑽研貼地菜式 黎諾懿︰依家日日匿喺廚房

黎諾懿和陳敏之上次正式合作是去年拍攝旅遊節目《仨心友行》。(資料圖片)

孭飛《今晚請客》 鑽研貼地菜式 黎諾懿︰依家日日匿喺廚房

黎諾懿前日開Live教粉絲整日式漢堡扒,餸菜色香味俱全。(網上截圖)

孭飛《今晚請客》 鑽研貼地菜式 黎諾懿︰依家日日匿喺廚房

諾懿經常在不同節目「露兩手」,是無綫新一代廚神。(網上截圖)