【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

與敏之合照無尷尬 陳煒執二攤演《飛虎3》

發佈時間: 2020/10/15

黎諾懿、陳敏之主持全新煮食節目《今晚請客》,昨日錄影邀得陳煒(煒哥)和張曦雯做嘉賓,黎諾懿笑言可以趁機會向煒哥偷師。他透露會在節目中教觀眾如何處理海鮮,例如教大家哪些部位不可食用。陳敏之笑指會負責伴碟,她說︰「有小朋友協助做一啲簡單伴碟,我本身美勞都好高分,呢啲工夫嘢絕對無問題。」

此外,早前有傳敏之因網上轉發圖片涉政治意味,臨時被飛出《飛虎》第三輯《飛虎之壯志英雄》,改由陳煒頂替演出。敏之再次解釋︰「其實之前回應咗,疫情下我想暫停拍劇,因擔心保障唔到家人安全,依家主持節目唔使拍通宵,有多啲時間陪個仔。」至於煒哥在《飛虎3》飾演張兆輝太太,她輕鬆回應︰「接呢個角色之前,我完全唔知道係頂替邊個,反正有機會演出我都唔介意。(怕畀人話執二攤?)無所謂,當年選美我都係候補進入決賽,最重要係表現好,自然有人賞識。」

採訪︰Pauline

攝影︰林良明

與敏之合照無尷尬 陳煒執二攤演《飛虎3》

諾懿在家中試菜,確保「見得人」才會在節目中示範。