【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

雲妮拉攏復出「開咪」 蘭茜:當年孖軟硬又驚又好玩

發佈時間: 2020/11/11

商台DJ雲妮日前在社交網po跟舊同事蘭茜(簡詠嫻)及郭靜的合照,引來不少網民召喚蘭茜「復出」。前日,雲妮宣布成功游說蘭茜出山,客串903節目《雲妮鍾情》。蘭茜在節目中分享昔日入行經歷外,透露自己淡出娛圈後重返校園,完成兩個碩士課程,好學不倦。

雲妮前日公布蘭茜出山喜訊:「聽眾們的盛情難卻加上雲妮不斷落力游說,我們終於集氣成功!相隔廿多年,期待已久。蘭茜在903的REUNION!」雲妮以大堆hashtag搞笑透露心情:「#今次真係講到我口水都乾#感謝茜茜為咗我哋再次開咪#佢成日話已經無做呢行無人會記得佢#大家記得話畀佢知有幾掛住佢。」她更成功說服蘭茜開IG帳戶,蘭茜亦上載兩幅字畫跟網民分享。

92年加入商台的蘭茜,主持《蘭茜夫人劇場》受聽眾歡迎;跳槽新城電台後,在《驚天動地獎門人》擔任「獎姐」,又拍過多部笑片,其醜女角色及「刨西瓜」絕技十分經典。蘭茜在節目中說︰「我無做電台、電視之後就去咗讀書,去咗中大讀人類學碩士,跟住去咗港大讀輔導碩士課程,係自己一路嘅心願。」讀人類學期間,蘭茜因熱愛博物館及歷史,在一間古董店工作︰「畀我好多機會接觸一啲古董同舊物,嗰七年喺古董舖做嘢,非常享受同開心。」

披露變靚啲原因

蘭茜回憶當年與軟硬天師主持節目《老人院》,要在周六晚上十時上班:「當時有啲驚,因為軟硬已經係神級,又要夜麻麻返工。我當時仲係學生,每樣嘢都覺得新鮮同好玩。」雲妮昨日接受本報電話訪問時說︰「我哋有個903群組,之前同蘭茜見面,我提議不如畀大家有個開心感覺,出聲之嘛,又唔使見樣。我定啲題目畀佢分享近況,完全無壓力。嚟緊蘭茜會講畫畫,而個個都覺得佢靚咗,佢亦會分享自己嘅健康生活。」

撰文︰倪小珊

編輯︰李潔盈

美術︰Simon

雲妮拉攏復出「開咪」 蘭茜:當年孖軟硬又驚又好玩

雲妮早前與蘭茜及郭靜(右)Re-U,乘機拉攏蘭茜再現大氣電波。(資料圖片)