【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

監督汪明荃整蘿蔔糕 羅家英︰當阿姐係助理

發佈時間: 2021/01/22

羅家英與汪明荃(阿姐)向來恩愛,農曆年將至,阿姐每年都自製蘿蔔糕送給親朋好友,家英哥昨日透露阿姐因疫情多數留在家中,所以已開始準備蒸糕,雖然他負責監督阿姐出品,但自爆唔敢多嘴挑剔,免得被阿姐責怪。

羅家英與尹光夫婦、高志森及阮兆輝等,昨日出席謝曉瑩的《鳳求凰》新書發布會。下月農曆新年,家英哥透露阿姐已購入100斤蘿蔔,預計可以蒸40多底蘿蔔糕,送給摯愛親朋做賀年禮物。問家英哥可會幫手整糕?他搞笑說:「梗係會,我會喺隔籬睇住阿姐,當年我阿媽都係咁樣教個菲傭整榚。(當阿姐係工人?)我當阿姐係助理,講多句都係死罪呀!」

往年每到大年初一,阿姐都會招呼一班藝員到家中團拜,但今年礙於疫情關係,家英哥表示可能會減少聚會。問到可會分幾日團拜招呼朋友?家英哥笑稱︰「咁咪做死我!」

粵劇演出恐再推遲

另外,家英哥與阿姐的「福陞粵劇團」原定農曆大年初九於西九劇曲中心演出九場,但目前疫情仍未緩和,家英哥說:「其實我哋已經第二次押後,依家等政府公布新一輪措施,如果真係演出唔到,預計會押後到今年12月。」他坦言相當頭痛:「因為有東華三院及保良局嘅慈善籌款包場,有啲飛已經賣咗,如果落實如期演出,就會落力宣傳,但當然一切都以健康同安全為先。」家英哥又透露,三月會去橫店開工,拍攝由佛山劇團製作的粵劇電影《白蛇傳》。

採訪︰Pauline

編輯:李潔盈

美術:梁政敏

監督汪明荃整蘿蔔糕 羅家英︰當阿姐係助理

阿姐汪明荃去年親手炮製美味蘿蔔糕。(資料圖片)

監督汪明荃整蘿蔔糕 羅家英︰當阿姐係助理

《鳳求凰》作者謝曉瑩(中)向家英哥送上新書。