【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

《堅離地》為何遠東帶來友情

發佈時間: 2021/01/22

《堅離地愛堅離地》將於本周日(24日)播映大結局,在劇中飾演奇異果博士的何遠東,當時的肥仔,現在fit了;還有跟劇中一班演員,每日開工嘻嘻哈哈。對於劇集進入尾聲,他坦言唔捨得。

何遠東指《堅離地愛堅離地》已是三年前的舊作,拍攝時一班演員也相處得非常開心,「我哋成班人每日埋位就扭盡六壬,諗下點先可以達到搞笑效果,試過好幾次都因為忍唔到笑頻頻NG,拖慢進度!」阿東最開心是與張振朗、方紹聰和唐嘉麟四個男仔的群戲,往往擦出火花,「我哋成日諗計互相搶鏡,但絕對唔會爭到唔咬弦。有場戲講我哋見到黃心穎生滋貓入眼,我睇到流鼻血,於是我搵張紙巾,將其中一角用紅色marker油咗去,再塞入個鼻,拉出嚟就好似流鼻血咁。」

劇集曾被抽起到終於播出,阿東稱經歷了許多風波,「好難得拍完成部劇都沒有是非,尤其三年前睇住振朗有份提名獎項,到今年見證佢攞獎,好戥佢開心,嗰時同佢拍完《堅離地》再一齊拍《包青天》,佢努力操fit自己,我喺《包》入面都要打,但嗰時仲係肥仔,飛來飛去都好累!」問阿東最近可有被要求變回肥仔拍劇?他笑言︰「減得咁辛苦,要谷返肥,要睇係咪值得犧牲,減肥係為健康,減完又谷肥其實唔健康。」

重演舞劇更輕鬆

此外,阿東透露今年八月將會參與香港舞蹈團的演出,他說今次是重演︰「日前同劇團見面,第一件事就係話我嘅衫要重造,因為上次演出嘅時候仲係肥仔,依家啲衫都唔啱着啦。」他表示不擔心因身形改變而銜接不到角色,由於要跳舞,目前的身形跳起來就輕鬆得多。

採訪︰Pauline

圖片提供(部分)︰何遠東

編輯:黃卉彤

美術:顏玉玲

《堅離地》為何遠東帶來友情

何遠東透露暫時還是等開工,希望新年後有好消息。(IG圖片)