【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

讚姜濤拎「我最喜愛歌曲」實至名歸 鄭中基︰樂壇係屬於後生仔

發佈時間: 2021/01/27

鄭中基(Ronald)早前為主演的ViuTV電視劇《暖男爸爸》獻唱主題曲《My Only One》,本月初有份角逐叱咤「我最喜愛的歌曲」大獎,但他最終成為姜濤的手下敗將。事後有不少網民替Ronald不值,Ronald昨日在活動上反而安慰網民,表示年輕一代才是樂壇主人翁。

鄭中基與強尼早前為保險公司拍攝宣傳片,昨日齊齊出席記者會。強尼在活動上提議Ronald趁疫情下造人,事後Ronald表示不會刻意,更大爆自己現時處境「嚴峻」︰「因為屋企兩個小朋友太耐無返學,個心散晒,大女星期四開始返學考試,老婆讀緊兒童心理學,又係星期四考試,所以我陣間返去要陪個女溫書。」原來強尼兒子跟Ronald女兒同齡,兩位小朋友同時沉迷網上遊戲,更不約而同被偷了遊戲裝備及帳號,Ronald搞笑說︰「個女第一次被偷裝備,喊到好淒涼,慘到我以為發生咩事。」

自嘲去頒獎禮無人啱傾

提到本月初缺席叱咤樂壇頒獎禮,Ronald解釋:「依家嘅樂壇都係屬於後生仔,畀多啲鼓勵佢哋,加上我去到真係無一個(歌手)識,都唔係同我同年紀嘅歌手。(莫文蔚有去?)我睇直播先知佢有去,去到都無人同我傾偈,我最鍾意傾偈㗎嘛!」

談到網民認為Ronald奪「我最喜愛的歌曲」比姜濤更合理,Ronald說︰「唔會,人哋努力咗咁耐,又出唱片,我只係出咗一首歌,唔可以因為一隻歌就抹殺咗人哋嘅努力,只不過大家好耐無見我,先覺得應該畀獎我,但我連碟都未有。」

採訪︰倪小珊

攝影︰林良明

編輯︰梁政敏

讚姜濤拎「我最喜愛歌曲」實至名歸 鄭中基︰樂壇係屬於後生仔

姜濤早前揮低一眾前輩,勇奪叱咤「我最喜愛的歌曲」獎。(資料圖片)