【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

質疑獸醫累愛犬剝牙後失明 李思雅心痛︰盲咗點變番唔盲?

發佈時間: 2021/02/01

前港姐李思雅(Cindy)在IG大爆早前帶愛犬Quirky到動物醫院洗牙,獸醫將Quirky麻醉後,指狗狗牙石太多而為牠剝了17隻牙,手術後Quirky竟失去視力。Cindy昨午回覆《晴報》指,不忿愛犬無辜失明︰「呢段時間問咗好多獸醫意見,只希望醫院承認錯誤!」

李思雅日前在IG發帖呼籲各動物主人,不要光顧元朗某動物醫院。她表示無綫節目《東張西望》曾報道該店的醜聞,她的11歲愛犬Quirky也深受其害。她透露早前攜愛犬去洗牙,但醫生在洗牙前已游說她買一堆配方糧,結果Quirky被全身麻醉後,她聽從獸醫意見,同意為Quirky剝17隻牙,但最令Cindy心痛的是,Quirky疑因手術失血過多,導致眼神經視網膜受損而失明。

Cindy內疚說:「手術前我攜狗狗行山,當時牠完全睇到嘢,視力正常無問題!點知做完剝牙手術,兩隻眼完全盲咗!我真係好唔安樂,以為(剝牙)只係小事,無再去多幾間寵物醫院查詢,點知睇咗間黑店,我都有責任。」她上載Quirky多張手術後的近照,明顯變得悶悶不樂。

昨午Cindy透露,事件發生在去年12月中︰「我問咗好多其他獸醫意見,好多都話手術時間太長,失血過多,令眼神經出現問題致盲,我唔敢100%肯定,但其實佢可能唔使剝17隻牙。我有向醫院更新Quirky情況,但佢哋唔承認有問題,只強調剝牙同盲無關係!公開事件希望醫院方面承認錯誤!」Cindy心痛說︰「Quirky雙眼已經白咗,盲咗點樣變番唔盲?」

公開事件冀減受害者

她重申,希望貓狗主人小心免「中伏」︰「我初時都唔知,原來《東張》報道過呢間醫院,我先知中招。因為剝牙逐隻計錢,呢啲無良醫生想賺錢!」Cindy指愛犬下顎牙齒已全剝,僅剩上顎四隻牙,現時進食也有問題︰「嘢食會黐住佢牙罅,好唔舒服,獸醫話佢腎有事要食配方糧,但味道又較差,所以佢好唔鍾意,要成日𠱁佢食嘢!」

撰文︰Steven

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

質疑獸醫累愛犬剝牙後失明 李思雅心痛︰盲咗點變番唔盲?

Cindy過往經常攜同Quirky行山,愛犬一向視力正常。(IG圖片)

質疑獸醫累愛犬剝牙後失明 李思雅心痛︰盲咗點變番唔盲?

Quirky下顎牙齒全失後食慾不振,十分可憐。(IG圖片)