【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

重提已故初戀情人 梅小惠︰感激曾偉權對我嘅保護

發佈時間: 2021/02/08

梅小惠日前接受《1圈圈星光背後》訪問,談到去年11月因癌病去世的初戀情人曾偉權,小惠透露在胞姐梅小青口中才得知舊愛死訊。對於曾偉權承認蹉跎了小惠的歲月,小惠沒有怨恨,反而由衷感激對方的愛。

梅小惠跟曾偉權於86年在亞視邂逅相戀,直到99年因第三者介入而分手,他亦是小惠唯一承認過的男友。談到曾偉權生前因浪費小惠的青春而感到歉意,小惠說︰「權權太客氣喇,我放低咗好耐,佢都應該放低。人生有唔同過客,應該記得同珍惜佢嘅好,唔好嘅就要忘記,否則只會折磨自己。我好感激權權由我21歲開始對我嘅保護,令我無被人呃,亦令我有家庭嘅感覺,等我可以專心工作。最後分開亦唔係單方面嘅責任,或者我都做得唔夠好。」

跟周星馳合作訓練急才

曾偉權曾提到因小惠想結婚,但他想先打好事業基礎,令二人有分歧,小惠坦言︰「我相信大部分女仔拍拖十幾年,無邊個唔想結婚,我哋有憧憬過,但最後點解去唔到另一階段,我真係唔記得,總之有問題啦!」去年曾偉權離世,小惠說:「事前我唔知權權患癌,只知佢唔舒服。佢走嗰日,家姐(梅小青)打電話問我有無收到消息,到第二天記者先證實咗。我好感激權權畀我一晚時間,去回憶佢對我嘅好,等我能夠真心自然咁回答大家。」

另外,小惠亦在訪問中提到當年與周星馳合作的趣事,她回憶當年拍《他來自江湖》說:「星仔當時唔cool,其實係佢訓練我嘅急才。同星仔拍戲,讀熟晒劇本都無用,因為次次喺現場,都聽到佢同導演李力持改劇本笑到咔咔聲!」

撰文︰倪小珊

編輯︰李潔盈

美術︰梁政敏

重提已故初戀情人 梅小惠︰感激曾偉權對我嘅保護

梅小惠跟曾偉權拍拖13年,可惜未能開花結果。(資料圖片)

重提已故初戀情人 梅小惠︰感激曾偉權對我嘅保護

梅小惠接受梁泰來訪問,自爆當年受情傷而暴瘦。