【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

孖小鮮肉拍廣告 薛家燕回春開心流口水

發佈時間: 2021/05/20

薛家燕將於本月底榮升做嫲嫲,雖然她打算休息,等待乖孫出世,但她身為廣告寵兒,仍有不少廣告邀約。最近家燕姐接拍飲品廣告,由兒子石耀庭(Jackson)執導,Jackson更請來六呎高小鮮肉做男主角,雖然家燕姐沒有跟型男拖手仔,但不乏眼神交流,家燕姐更自爆不停「流口水」!

薛家燕在廣告中與型男Daniel合作,二人更撑枱腳飲果汁,問家燕姐可有回春感覺?她笑說:「Daniel有型又識做戲,因為廣告要表情十足,佢又做得幾好,睇番playback發覺我哋幾襯,我直情成個青春晒。」可有跟Daniel拖手仔?家燕姐搞笑說:「佢個眼神呢…我流口水呀,我哋眼神好多接觸,手仔就應該無掂到!」她坦言因疫情關係,與圈外男友已很久沒「拖手仔」:「我哋天各一方,惟有靠手機同電腦傾偈,希望可以快啲拖到手仔啦!」

「投訴」兒子執導要求高

另外,拍攝期間家燕姐要狂灌果汁落肚︰「起碼飲咗三支,搞到成日去廁所,但我本身鍾意飲果汁,拍完剩番啲我都唔捨得倒咗去,留番之後飲,所以愈飲愈多!」今次跟Jackson再次母子檔合作,家燕姐有感Jackson的要求一次比一次高︰「今次拍得幾開心同順利,Jackson一早做好晒準備功夫,所以準時收工。不過佢要求好高,上次要我做Captain Nancy打成十幾20次,今次佢嫌我飲果汁飲得唔靚,話要做啲誘人動作,我都唔知點解要誘人,所以要問下監製(大女石祐珊),佢兩個度好晒,有晒storyboard,話係客戶要求喎。」

撰文︰Pauline

美術:梁政敏

孖小鮮肉拍廣告 薛家燕回春開心流口水

薛家燕拍廣告時,大女石祐珊全程監場。