【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

太太祝福洪永城結婚被罵酸爆 蕭正楠護黃翠如︰有心人解讀

發佈時間: 2021/06/16

洪永城(Tony)上周宣布與梁諾妍結婚,Tony好友黃翠如開心得撰長文祝福一對準新人,但網民批評翠如行文間感覺似酸溜溜,又指她應考慮梁諾妍感受。翠如老公蕭正楠(Edwin)昨日宣傳劇集《一笑渡凡間》時,強調翠如只是當Tony如弟弟般看待,若網民要誤解也無辦法。

蕭正楠昨日出席宣傳活動時,提到太太黃翠如寫文祝福洪永城,但卻被網民批評矯情又有酸味,Edwin苦笑說︰「Tony真係好剋佢(翠如),佢哋喺埋一齊都無好事發生。其實大家睇完文章,應該明白個意思,唔係踩Tony又唔係宣洩啲乜,(翠如)當佢好似細佬咁,咁多年來見佢曳過,依家有個咁好嘅太太而有啲感觸,寫多少少字,總之我哋四個知道係無任何意思,太太都覺得Tony大個仔,唔好辜負身邊呢一個咁解啫。」

問Edwin可會叫翠如以後發文小心一點?Edwin說︰「有心人去諗另一個意思,甚至誤解都無辦法,但唔可以因此而唔發文,唔可以因為咁放棄自己嘅人生,應該繼續做。」至於Edwin與翠如早前在跑步短片中分別做了「六」及「四」的手勢,因而捲入政治議題,Edwin明顯有備而來,叫記者錫住自己。他解畫︰「呢啲事在所難免,大家只cap嗰一秒都控制唔到。其實大家睇片都知道咩事,我同翠如一直喺IG紀錄跑步情況,真係三個幾禮拜都無停過,每日朝早六點起身跑一個鐘。」他坦言十分無奈︰「其實段片無話表達任何意思,只係enjoy跑步同影相作為紀念,但啲人要誤解我都無辦法。」

跑步手勢被誤解感無奈

此外,《一笑渡凡間》將於本周大結局,Edwin表示得知有小學生喜歡他演的濟公︰「呢部劇主旨都係導人向善,好有教育意義。」他笑言拍攝前以為會經常穿濟公的服裝︰「點知去到最後一集先變身,希望原班人馬拍續集啦!」

採訪︰Pauline

美術︰梁政敏

太太祝福洪永城結婚被罵酸爆 蕭正楠護黃翠如︰有心人解讀

洪永城宣布迎娶梁諾妍,外界大讚襯到絕。(資料圖片)

太太祝福洪永城結婚被罵酸爆 蕭正楠護黃翠如︰有心人解讀

黃翠如早前與蕭正楠跑步時舉數字手勢,惹來網民誤會。(資料圖片)