【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

囡囡代父還擊黑粉 林盛斌落淚:仔女覺得我係英雄

發佈時間: 2021/06/18

林盛斌(Bob)育有三女一子,平日嘻皮笑臉的Bob,日前接受吳若希(Jinny)的YouTube頻道訪問時,談到女兒為了他在網上留言反駁黑粉,Bob竟忍不住留下男兒淚,坦言當網民認為自己是垃圾時,仔女仍會努力捍衛自己,令他大受感動。

林盛斌平日熱衷在社交網跟網民互動,即使有人留言取笑,甚至人身攻擊,他照樣會正面回應對方。不過Bob透露曾有haters到他女兒的社交平台留言攻擊,但女兒的反應令他大為感動:「個女同我講『有啲人留言,話你爸爸好樣衰,你會唔會想嘔』。」他指囡囡大方回應說︰「我唔知你有幾靚仔,喺我心目中,我爸爸係最靚仔。」

Bob大讚女兒非常生性,他亦教導女兒不用刪除留言或封鎖對方,不妨坦蕩蕩跟對方交流。他向Jinny透露二女曾回覆網民說「唔認同爸爸係垃圾,覺得爸爸係英雄」,令他在鏡頭前激動落淚:「當有人覺得你係垃圾嘅時候,但原來仔女覺得你係英雄…好多人唔明白我哋面對一啲壓力,有啲留言我唔在意,但原來仔女會守護我。」他擔心自己的幕前工作會影響子女:「我喺電視台扮鬼扮馬,會唔會令仔女覺得爸爸係廢柴、肉酸呢?但佢哋原來會以爸爸為榮!」

Bob嫂曾流產

另外,提到Bob是圈中出名的多仔公,他直言當初從未打算追男丁:「生細仔(林道申)之前,太太曾經有一胎流產,我哋為胎兒辦超渡儀式時,我同自己講『如果將來胎兒再嚟,想做我孩子,我哋一家都好歡迎』,無諗到太太流產兩個月後就傳嚟(懷孕)好消息。」Bob非常感恩家中有四個孩子,同時他發現即使不獲全世界認同,家人永遠都是真正欣賞和支持自己的粉絲。

撰文:Iris

美術:梁政敏

囡囡代父還擊黑粉 林盛斌落淚:仔女覺得我係英雄

Bob提到女兒在網上為他辯護時,忍不住感觸爆喊。(網上截圖)

囡囡代父還擊黑粉 林盛斌落淚:仔女覺得我係英雄

Bob與吳若希真誠對談,分享為人父母的內心感受。(網上截圖)