【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

情陷三角戀 Stephy預告與黃子華親熱

發佈時間: 2021/06/22

黃子華、鄧麗欣(Stephy)及張繼聰等昨日到牛頭角出席賀歲電影《飯戲攻心》記者會,子華與戲中弟弟張繼聰及Stephy大玩三角戀,他指戲中每一餐飯都設計出一場陰謀,相當有追看性,他更自爆早年曾拍一場食飯戲時,嬲到掟劇本。

黃子華昨日與鄧麗欣、張繼聰、王菀之(Ivana)及林明禎等出席記招,一眾演員及導演陳詠燊舉行新年傳統習俗「撈起」儀式,預祝電影有好成績。子華透露今次是被劇本打動而接拍︰「好耐無收過完整劇本,戲中食完幾餐飯延續會有陰謀,好有追看性同刺激,又有喜劇效果。」他更自爆早年曾拍過一些毫無意義的食飯戲份,令他十分生氣:「我拍咗十幾日都真係食飯,直頭嬲到掟劇本出冷巷。」

子華又指新片並非一般胡鬧喜劇,演出難度非常高︰「太搞笑會變胡鬧,所以角色要拿捏得好準確,不過都過足戲癮。」首次與子華合作的張繼聰,笑言與子華對戲沒有怯場,子華聞言笑說:「阿聰最怯就係成日叫我子華哥,佢好兄弟白只、朱栢康都係叫我全名,佢突然將自己降級。」他又大讚阿聰是非常全面的演員,甚麼角色都難不到對方︰「我依家叫定佢做聰哥,代表預見佢將來嘅成就。」

王菀之揸完巴士揸鑊鏟

女主角Stephy在戲中周旋於子華和張繼聰之間,關係錯綜複雜。Stephy說:「開頭對住子華都有少少壓力,但我哋今次有好多對手戲同圍讀,期間大家認識咗,佢又好nice,令我減少咗壓力。(同子華有親熱戲?)有少少,始終係賀歲片,所以唔會太激烈。」至於Ivana在電影《阿索的故事》中揸完巴士後,在今次新片中則轉揸鑊鏟,她笑言︰「喺每部戲中都有得自我增值,好抵呀!」Ivana笑言沒有廚房恐懼症,更自誇擅長刀功。

採訪︰倪小珊

美術︰顏玉玲

情陷三角戀 Stephy預告與黃子華親熱

眾人齊齊「撈起」,寓意賀歲片票房大賣。