【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

離巢無綫即歎世界 何雁詩下周飛美國補度蜜月

發佈時間: 2021/07/28

何雁詩(Stephanie)前晚在社交網宣布離開TVB,回復自由身的她,首個「重要任務」就是度蜜月。Stephanie昨日接受《晴報》訪問時,透露下周將做「跟得夫人」,陪老公鄭俊弘(Fred)到美國登台,順便補度蜜月,兩公婆更會玩足一個月才返港,認真開心。

09年,年僅16歲的何雁詩參加第一屆《超級巨聲》入行,她前晚上載一張在TVB門外的照片,宣布正式離巢︰「估唔到我人生第一份工一做就做咗12年,由中學畢業到結婚,都喺呢間公司度過,我所有關於呢一個行業嘅知識,都幾乎完全喺TVB學習番嚟,不過,呢個世界係好大㗎,有好多地方、事情我都仲未見識過,同埋需要學習。我都係時候跳出自己嘅comfort zone,去出面嘅世界學習一下。」Stephanie感謝舊同事和經理人的照顧和包容,她說︰「仲有各位一齊捱通頂,一起笑一起燥嘅兄弟姐妹們,多謝你哋畀我嘅所有回憶,江湖再見!」圈中好友陳嘉寶、劉珮玥及陳敏之等都祝她一切順利。

暫未計劃造人

正式告別娘家,Stephanie昨日接受本報訪問時,坦言十分不捨︰「始終喺TVB咁多年,最唔捨得公司出名嘅叉雞飯,當然好多同事都唔捨得,佢哋好多都睇住我入行。」雖然約滿後有多間公司向她招手,但Stephanie卻堅持靠自己︰「上年自己開咗間公司做歌,暫時都會用番呢間公司做住先,不過有任何啱傾嘅公司,都唔排除合作。」

Stephanie指老公Fred十分支持她的決定,問她回復自由身後最想做甚麼?她高呼︰「我好想去旅行呀!」隨即自爆下周跟Fred到美國補度蜜月,她興奮說︰「Fred會去美國同鍾嘉欣登台,我就跟埋去,順便補番個honeymoon,我哋會周圍去玩,加埋隔離,預計去一個月。」她透露和Fred已打齊疫苗,也會做檢測,至於會否順道造人?她表示暫時未有計劃。

撰文︰倪小珊

美術︰梁政敏

離巢無綫即歎世界 何雁詩下周飛美國補度蜜月

鄭俊弘全力支持何雁詩的離巢決定。(資料圖片)

離巢無綫即歎世界 何雁詩下周飛美國補度蜜月

何雁詩與鄭俊弘去年11月結婚,下周才出發度蜜月。(資料圖片)