【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

新劇無親熱戲 張振朗難逃一脫

發佈時間: 2021/08/13

張振朗和高海寧(高Ling)昨日出席無綫新劇《童時愛上你》的拜神儀式,兩人劇中飾演假夫妻,但由於高Ling的角色只有八歲智商,振朗笑言「有道德觀念」,兩人並沒有親熱戲。不過振朗今次繼續在鏡頭前騷肌,他更自嘲是新一代「脫星」,認真搞笑。

《童》劇之前因修改劇本而押後拍攝,高海寧昨日表示新劇本的對白和劇情發展都更精準、更深入,不少場口只看劇本已經想喊。談到劇中角色的智商只有八歲,高Ling坦言很難演繹︰「成日要情緒高漲,所以要用好多能量令自己好hyper,仲要keep住好好玩嘅心態,始終八歲嘅女仔唔會有好多包袱同負擔,可以隨意坐、隨意瞓,發揮空間好大。其實劇集多數拍屋企戲份,不過拍攝過程我哋兩個成日忍唔到笑。」身旁的張振朗即笑言如果有忍笑比賽,他和高Ling一定包辦頭兩位。

享受與高海寧合作

昨日高Ling刻意穿平底鞋遷就振朗高度,又大讚振朗善解人意;振朗則直言十分享受與高Ling合作,即使拍畢通宵戲很疲累,但高Ling依然很有活力,感染到整個劇組都十分開心。

問到二人可有親熱戲?振朗笑說︰「佢得八歲,我都有啲道德觀念嘅,哈哈!劇中我哋會扮假夫妻,我成日鬧佢,好似家長咁。」振朗在早前主演的劇集已多次騷肌,他今次仍逃不過除衫「命運」,他自言已成為新一代脫星︰「今次拍攝前都有輕輕操一操,因為拍完《拳王》之後真係要唞一唞,好驚做gym,見到雞肉都驚。」高Ling亦大讚振朗「爛船都有三根釘」,身材依然有睇頭。

採訪︰Pauline

美術︰梁政敏

新劇無親熱戲 張振朗難逃一脫

振朗經常操肌,練得一副好身材。(資料圖片)