【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

中三程度接受外媒全英語訪問 梁朝偉獲馬米高狂讚︰好過大學生

發佈時間: 2021/09/16

近日梁朝偉(偉仔)主演的Marvel大片《尚氣與十環幫傳奇》好評如潮,近日他馬不停蹄接受外國傳媒訪問,全程以英文對答。「英語達人」兼YouTuber馬米高日前拍片,點評偉仔受訪時的文法及用字,他昨晚接受《晴報》訪問時稱︰「佢嘅英文拍荷里活片夠用有突!」

馬蹄露姪仔馬米高曾效力無綫七年,擁有中學英文教師資格的他,離巢後經常在網上拍片教英文,其YouTube頻道有近22萬人訂閱。日前,馬米高在YouTube以「梁朝偉的英文夠拍Marvel?」為題,評價偉仔接受外媒訪問時的用字、發音等,當中提到偉仔曾將超級英雄「Deadpool(死侍)」讀成「Deadpoo(死了的糞便)」,直指這位男神犯下不少港人講英文的常犯錯誤。不過,馬米高亦非常敬重貴為五屆影帝的偉仔,並大讚他敬業樂業︰「一個中三畢業嘅演員英文講到咁樣,發音發到咁樣,其實已經好過大部分香港嘅大學生,睇得出佢落咗好多苦功。」

爆偉仔機上親民有禮貌

曾任空少的馬米高,在片中亦披露他與偉仔早有淵源,原來他曾在由北海道回港的航班上接待偉仔。馬米高稱︰「佢戴住口罩上機,全程都好有禮貌,唔該前唔該後,講嘢又細聲。」他大讚偉仔道︰「我問佢可唔可以同一個女同事合照,佢諗都無諗就一口應承,仲成功攞到簽名!」馬米高指這位男神非常親民,值得畀like。不過,有網民不滿馬米高在片中多次強調偉仔只得中三學歷;有粉絲則認同偉仔講英文流暢,其努力值得表揚。

鼓勵大家多進修

對於偉仔的英文能力,馬米高接受本報訪問時稱︰「佢啲英文正如我影片所講『好過好多大學生』,今次條片標題係想引起大家嘅興趣,有睇晒我成條片嘅觀眾都知,梁朝偉英文夠用有突!(捉偉仔錯處怕佢會嬲?)唔好話英文,就算廣東話正常講嘢都會有口誤…我睇咗好多條梁朝偉同外國傳媒嘅訪問片,先整理到一啲大家成日會犯嘅英文錯誤,藉此同大家研究。」他強調,該段影片的用意是鼓勵大家以梁朝偉為榜樣,努力進修增值自己,他笑謂︰「咁正面嘅信息,我喺飛機上served過咁好人嘅梁生又點會嬲我?」

撰文︰Steven

採訪︰Pat

美術︰梁政敏

中三程度接受外媒全英語訪問 梁朝偉獲馬米高狂讚︰好過大學生

偉仔為宣傳《尚》片,密密接受外國傳媒訪問,盡顯英語能力。(網上截圖)

中三程度接受外媒全英語訪問 梁朝偉獲馬米高狂讚︰好過大學生

曾是空少的馬米高,大讚偉仔有禮貌兼無架子。(網上截圖)

中三程度接受外媒全英語訪問 梁朝偉獲馬米高狂讚︰好過大學生

早前偉仔接受鄭裕玲訪問,暢談當年情,又分享養生之道。(資料圖片)

中三程度接受外媒全英語訪問 梁朝偉獲馬米高狂讚︰好過大學生

偉仔與戲中演員及導演Destin Daniel Cretton(右)老友鬼鬼。(資料圖片)