【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

張繼聰 周秀娜 追求佛系人生

發佈時間: 2021/10/29

張繼聰(阿聰)和周秀娜(Chrissie)在新片《馬達•蓮娜》中,分別挑戰飾演失婚落泊的士司機及身兼多職的單親媽媽,兩人在戲中的表現同樣獲讚,但他們坦言是佛系爭獎,反而希望更專注享受人生。

阿聰與Chrissie在《馬達•蓮娜》中一改戲路,他們不約而同認為角色的「貼地」與情感,是最具挑戰的地方。阿聰表示︰「呢部戲無任何花巧嘢,但正正因為角色咁基層、咁普通,要將佢哋人生嘅高低起跌演出嚟,令其他人有共鳴,就要將自己變成佢,呢點係最難。」Chrissie則說︰「『蓮娜』係一個單親媽媽,又經歷過失敗嘅感情,但喺咁辛苦嘅環境下有段愛情出現…最複雜係要演到嗰種掙扎同無奈。」

深入了解對方

兩人已多次合作,拍攝時自然默契十足,但他們坦言今次合作才是兩人首次「深度交流」,Chrissie解釋︰「因為上次拍《女皇撞到正》題材輕鬆啲,但今次因為角色需要,我哋要互相深入了解,所以我哋拍之前不斷傾偈,早啲『發展感情』嘛!」

阿聰補充道︰「我哋第一次合作,應該係十幾年前上電視台嘅遊戲節目,當時大家都係新人…以前大家可能對Chrissie有種固有形象,但其實我同佢合作咗咁多次,發覺佢好搞笑、個人好『抽離』,即係要同佢熟絡咗,先知道佢真正諗緊咩,其實入面有好多情感,好啱透過唔同角色表達出嚟。」阿聰又大讚Chrissie尚有很多「未知」,只要遇到適合的劇本,便能發掘更多可能性。

阿聰的盛讚不無道理,皆因電影獲多個影展垂青,兩人真摰的演技好評如潮,更被看好衝擊影帝、影后的寶座。此時,兩人即互笠高帽,阿聰高呼︰「我對Chrissie好有信心!」Chrissie「回敬」道︰「我對阿聰好有信心!一齊有信心!」她感激阿聰在拍攝期間給予自己無限信心,與他做對手戲很有安全感,並說︰「有獎梗係好啦,始終人地認同你先會畀獎你,但盡自己能力就OK。」

對爭獎有信心

而阿聰也自言「有信心」︰「我對自己一向有信心,但嗰種信心唔係爭獎,因為獎項或者批評你都控制唔到,但身為一個演員咪盡做囉!到我覺得真係盡喇,最後觀眾鍾唔鍾意,我都問心無愧,呢種努力先係我有信心嘅地方。」但阿聰不忘強調,看好Chrissie奪獎︰「作為朋友,真係好想Chrissie可以攞獎,拍嘅時候我已經係咁同佢講。每年都有五個位(金像獎最佳女主角五強),唔係無佢份呀嘛?」

阿聰與Chrissie為《馬達•蓮娜》傾盡全力,阿聰更親自創作主題曲。歌手出身的阿聰近年主力拍戲,但他直言仍有音樂癮,明年更會出碟及開騷,「講真依家音樂係我副業,我好似啲總理,自己畀錢自己唱歌,好任性。呢個年代都唔興上咩流行榜啦,做音樂都係想同啲朋友開心下。」至於Chrissie閒時則會滑水、畫畫減壓,她笑謂︰「阿聰寫歌減壓,我就最鍾意(幫愛貓)『剷屎』,簡簡單單已經好開心!」

張繼聰︰

化粧︰ PinkyKu

周秀娜︰

服裝:Fendi

珠寶:BVLGARI

化粧:Circle Cheung(ndnco.co)

撰文︰陳子楠

美術︰梁政敏

攝影︰林良明

張繼聰 周秀娜 追求佛系人生

Chrissie與阿聰希望再合作,挑戰不同題材的電影。

張繼聰 周秀娜 追求佛系人生

兩人談情畫面唯美,但他們直言天氣凍,並不享受。

張繼聰 周秀娜 追求佛系人生

阿聰為新角色學跑步,日前更挑戰跑半馬。(IG圖片)

張繼聰 周秀娜 追求佛系人生

兩人趁拍攝空檔遊覽澳門,Chrissie笑說阿聰「好熟路」。(IG圖片)