【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

誤傳是姜濤暗戀對象 Ada仔自爆曾被「姜糖」罵

發佈時間: 2021/12/07

ViuTV選秀節目《全民造星IV》正熱播,當中21歲參賽者Ada仔(姜咏鑫),早前被傳是人氣男團MIRROR成員姜濤中學時期的暗戀對象。雖然雙方已各自否認傳言,但Ada仔昨日現身公開場合時,直言擔心成為「姜糖(姜濤粉絲)」公敵,更自爆曾被「姜糖」大罵。

《全民造星IV》參賽者Ada仔、Marf(邱彥筒)、Ivy So(蘇雅琳)及Yoyo(葛綽瑤)昨日出席口罩活動,吸引數十名粉絲到場支持。Ada仔早前被傳是姜濤中學期間的暗戀對象,她解釋與姜濤只在中一時相處短短一年,而且當時大家只得13歲,沒有多想感情事。問她是否曾取笑姜濤肥?Ada仔否認︰「無呀,我哋都係打打鬧鬧多。」

Marf開心獲得認同

提到Ada仔日前獲姜濤打氣,她直言收到師兄的短訊十分開心︰「依家佢做咗前輩支持我,我覺得自己好幸運。」擔心成為「姜糖」公敵?她表示︰「擔心㗎,我都試過被佢啲粉絲鬧,不過澄清件事後,啲粉絲都好理智,我做好自己份內事就得。」

同場的Marf第二次出席公開活動,很開心獲粉絲舉牌支持。對於未正式出道已有忠實粉絲,Marf指不會增加入行信心︰「都係順住個勢行。(網民支持你單飛出道?)多謝大家,不過我唱歌方面未達到自己要求,跳舞亦永遠唔會有最好,但得到大家認同都好開心。」至於Yoyo和Ivy So參賽以來經常被批評「靠樣」入圍,Yoyo笑謂︰「我都唔係好靠到個樣,參賽者個個都好靚,只係風格唔同。」

另外,近日盛傳將離開無綫的王君馨(Grace),日前不避嫌在IG上載《造星IV》的電視畫面,並撰長文表示喜歡這個節目︰「睇呢個節目,見到大家都係由零開始,不停有進步,愈嚟愈有自己的character(個性),睇到我好開心!」

採訪︰倪小珊

美術︰梁政敏

攝影︰林良明

誤傳是姜濤暗戀對象 Ada仔自爆曾被「姜糖」罵

(左起)Ivy So、Yoyo、Marf及Ada仔因《造星IV》帶挈人氣有升無減。

誤傳是姜濤暗戀對象 Ada仔自爆曾被「姜糖」罵

Grace勉勵《造星IV》的參賽者。(IG圖片)