【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

准許下一代入行 吳君如爆女兒做《闔家辣》1秒臨記

發佈時間: 2022/01/27

吳君如最近落力宣傳主演兼監製的賀歲電影《闔家辣》,在戲中與鄭中基(Ronald)、梁詠琪(Gigi)及呂爵安(Edan)大放笑彈的君如,原來秘密安排15歲愛女陳是知到片場做臨記。她表示不會阻撓女兒入行︰「耳濡目染,無得唔畀。」

君如找來Ronald及Gigi在戲中飾演夫妻,育有兒子呂爵安,君如大談這個新鮮組合:「我同鄭中基合作無間,佢認真又好戲;而Gigi本身有家庭同小朋友,好啱媽媽角色,又有自然美。」Gigi指君如主動約她見面睇劇本,「因為角色有個20幾歲嘅仔(Edan),君如擔心我過唔到呢個關口,所以親自搵我,等我無得推!其實計下數,我真係生得出Edan。」Gigi有個「廢老公」Ronald,二人經常吵架,「戲入面我講嘢好mean,句句窒住老公。」但Gigi現實中跟西班牙籍老公十分恩愛,她強調夫妻不會如電影般相處︰「因為我老公唔識講廣東話。」

傳授「武功」給呂爵安

提到「兒子」Edan,Gigi指Edan在遠處看到她便叫「媽咪」︰「真係好冧,我諗全香港好多粉絲都想被佢叫『媽咪』,佢好真誠又謙虛。」君如則大讚Edan喊戲演得好:「我循循善誘,佢又演到,肯定勁過MIRROR另外11個,因為《全民造星》最難喊嘅人就係佢。(Edan盡得你哋真傳?)係呀,過晒啲武功畀佢。」

提到女兒陳是知,君如指囡囡甚有表演慾:「個女好想演戲,又好鍾意唱歌跳舞,佢有幫《闔家辣》做咗一秒鏡頭,演接待員。(佢自薦?)梗係,佢本來無對白,但佢自創,一路傾電話一路扮,我畀咗100蚊利是佢,港產片資金有限。(畀囡囡入行?)一定畀,半工讀都得。家庭耳濡目染嘛,亦無得唔畀,佢真心去做就知艱苦。」

吳君如

造型︰Ricky Kwok

首飾︰Tiffany & Co.

鄭中基

服裝︰KOWLOON CITY BOY, VO-YAGE

鞋履︰Zegna

梁詠琪

髮型︰Nick Lam @Orient4

化粧︰CircleCheung@NDn.Co

場地︰香港瑰麗酒店Rosewood Hong Kong

撰文︰倪小珊

美術︰梁政敏

攝影︰林良明

准許下一代入行 吳君如爆女兒做《闔家辣》1秒臨記

吳君如女兒陳是知現年15歲,亭亭玉立。(資料圖片)

准許下一代入行 吳君如爆女兒做《闔家辣》1秒臨記

Edan(中)飾演鄭中基和梁詠琪的兒子,三人組合極為新鮮。