【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

自爆拍床戲有生理反應 方力申︰我覺得精神有少少出軌

發佈時間: 2022/04/06

方力申前晚任無綫綜藝遊戲節目《講你都唔信》的嘉賓,自爆約十年前拍床上戲時不慎有生理反應,小方形容拍攝該場戲時十分辛酸,因為他當時正拍拖,感覺如同出軌。

方力申於前晚一集《講你都唔信》中,聯同張達明及林子聰(肥仔聰)組成「方丈很好戲」隊,與「歡樂今宵」隊的盧海鵬(鵬哥)、吳麗珠和鄧英敏較量。期間小方大爆之前拍戲的辛酸史,他透露約在十年前於內地接拍了一部電影,當中有一場激爆床上戲,小方憶述︰「平時錫都無咁激,仲要個女仔做主動,喺床上面『翻天覆地』…個女仔要剝咗我件衫,佢又着得好少,臨尾佢仲要喺我上面去演。」

盧海鵬「巴別橋」爛gag成經典

提到這一場戲,小方表現十分尷尬,支支吾吾說︰「拍完之後,導演嗌cut,之後副導演就過嚟叫我換衫拍下一場戲,但我就同佢講『可唔可以等我一陣先,我要唞唞。』」小方續指「唞唞」期間全靠「念母親」,即想着要買甚麼手信給媽咪,才讓自己的思想不會停留在該場戲上,最後成功平復情緒。他形容這次經歷是辛酸史,並解釋︰「因為嗰時拍緊拖,但我有咁嘅反應,覺得精神有少少出軌!」眾人聽後非常驚訝,並追問當年是否因該場床戲而導致分手。

另外,鵬哥自爆當年讀藝訓班時的趣事,當時一班同學每逢星期六都會出去玩,有次吳孟達約大家一起去barbecue(燒烤),但鵬哥沒有同行,一星期後他們再相約燒烤,於是鵬哥追問副班長蕭鍵鏗︰「巴別橋(barbecue諧音)嗰條橋好好玩㗎咩?」鵬哥說畢後,全場捧腹大笑,肥仔聰回應︰「呢個gag流傳到依家都仲講緊!今日終於有幸一見鼻祖,原來係鵬哥!」

撰文︰Pauline

美術︰梁政敏

自爆拍床戲有生理反應 方力申︰我覺得精神有少少出軌

小方早前分享16年前與舊愛鄧麗欣主演電影《獨家試愛》的片段。(IG截圖)

自爆拍床戲有生理反應 方力申︰我覺得精神有少少出軌

鵬哥表示當年同學們合稱「發達東泉鵬」,即周潤發、吳孟達、林嶺東、伍潤泉及盧海鵬。