【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

為某組合客串MV挑戰跳舞 陶大宇︰效果好開心有趣

發佈時間: 2022/04/22

陶大宇昨日以「正能量大使」身份到觀塘某商場出席活動,他在席上高唱飲歌《倒轉地球》,引來大批市民圍觀。大宇透露早前跟一隊組合拍MV,自己更在MV中挑戰跳舞;他開心表示自己能夠掌握舞步,但就拒絕透露是哪一隊組合,保持神秘感。

陶大宇昨日首次在本港的活動上高唱《唱這歌》和《倒轉地球》,他更自創舞步「劈」走疫情,又帶領全場「噓」走衰氣,掀起高潮。不過,大宇坦言戴住口罩唱歌很辛苦︰「原來戴口罩唱歌係唞唔到氣,我會用力啲去唱,想大家開心,希望大家見諒。」

帶媽咪外出消費振興經濟

大宇稱在疫情下經常做運動打發時間,又會在家中下廚,保持正面心態,「今日(昨日)咁啱放寬社交距離,又係英女王壽辰,雙重意義。呢幾個月好少見到咁多人,今日(昨日)大家都好雀躍,呢個情況真係好耐無見。」社交距離放寬,大宇透露會帶媽媽外出食飯︰「我哋都出去消費捧下場,之前賺嗰啲都已經使晒,希望政府又可以派多啲,哈哈!」

大宇因疫情而留港,他坦言部分工作被打亂︰「本身要飛嚟飛去,但受疫情影響…不過唔緊要,逐步逐步嚟,都已經唔係我個人嘅事,若果大環境配合唔到都無辦法。」他又透露今年初客串了一隊組合的新歌MV︰「我要跳舞配合個效果,依家都應該做晒後期,好快面世。(開拓跳舞路綫?)唔係,佢哋搵咗麥秋成設計啲我容易掌握嘅舞,邊隊組合就未講得,但出到嚟有好多特效,效果好開心同好有趣。」由於內地有多個工作要「找數」,大宇預計今年中會飛回內地,並笑言︰「內地仲有三、五場登台騷要找數,香港呢邊嘅網劇《女法醫JD》就快出街,我都會配合佢哋宣傳,同埋會喺屋企拍啲片,搞啲花臣嘢。」

採訪︰倪小珊

美術︰梁政敏

為某組合客串MV挑戰跳舞 陶大宇︰效果好開心有趣

大宇自創「劈」舞步,揚言要劈走疫情和衰氣。