【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

楊丞琳唱《越難越愛》吸負評 吳若希挺身助平反︰佢好犀利

發佈時間: 2022/06/16

吳若希(Jinny)昨日到九龍灣出席活動,提到台灣歌手楊丞琳日前在音樂節目《聲生不息》選唱Jinny經典歌《越難越愛》,但網民反應兩極;身為原唱的Jinny形容歌曲繞口又難唱,大讚楊丞琳輕易駕馭,為對方平反。問Jinny會否想上《聲生不息》舞台?她竟然表示「唔恨」。

楊丞琳日前以特邀嘉賓身份現身《聲生不息》,選唱吳若希的金曲《越難越愛》,她更專程苦練廣東咬字發音。不過網民對她的表現反應兩極,有人指她咬字不太準確,但歌聲依然動聽;亦有網民指原唱Jinny表現完勝。昨日,Jinny出席社區活動,表示有看楊丞琳的演出:「唱得幾好呀,佢啲聲好實淨。」

對於有網民批評楊丞琳表現,Jinny力撑對方︰「佢廣東話咬字唔準啫,以國語人嚟講,佢咬字已經好好,廣東話咬字不嬲都係難啲,佢已經好勁。同埋首歌啲字咁密密麻麻,我自己唱嘅時候都覺得繞口,所以佢好犀利。(楊丞琳向高難度挑戰?)我又唔會話係高難度,要難嘅歌大把,但我感恩嘅,多謝佢翻唱呢首歌,因為突然間多咗hit rate,多謝佢帶挈我。」提到Jinny前日乘勢於社交平台隔空跟楊丞琳合唱《越難越愛》,她笑說︰「係呀,無得同佢真人合唱,咪自己試下jam,今次係公司幕後團隊諗嘅,我睇完條片都覺得好好笑。(期待同楊丞琳真人合唱?)有機會梗係好啦,我都未見過佢真人,佢『可愛教主』年代啲歌我都好鍾意聽,唱K必唱。」

期待北上登台搵快錢

《聲生不息》開播以來話題不斷,曾比特及炎明熹更在內地爆紅,問Jinny會否很想登上《聲生不息》?她笑說︰「唔恨,太攰喇,太攰嘅工作真係擔當唔起,最近都忙到無時間瞓覺,又要離開屋企,最唔捨得啲仔女。」不過,她稍後要北上拍劇,預計逗留三個月,她希望趁空檔乘機登台「賺人仔」:「仲唔趁依家登台,搵過第二筆錢咩?內地市場真係大好多。」老公會否不捨得她?Jinny說︰「應該就無,我見佢噚日已經邀請咗啲男仔朋友上嚟屋企打機,打到成個廳都震晒,我瞓覺都被佢嘈醒。」

採訪︰倪小珊

美術︰梁政敏

攝影︰林良明

楊丞琳唱《越難越愛》吸負評 吳若希挺身助平反︰佢好犀利

繼《越難越愛》後,楊丞琳透露將在下集《聲生不息》唱《甘心替代你》。(影片截圖)

楊丞琳唱《越難越愛》吸負評 吳若希挺身助平反︰佢好犀利

吳若希日前在社交平台隔空和楊丞琳合唱,吸引不少網民收看。(IG截圖)