【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

外界憂MIRROR患創傷後遺症 張敬軒︰有專業輔導人士跟進

發佈時間: 2022/08/08

MIRROR演唱會事故發生逾一星期,一向疼錫鏡仔的張敬軒(軒仔)昨日出席活動,提到早前低調協助12子及相關舞者接受心理輔導,軒仔強調只是小事,任何人有需要他都會伸出援手。對於外界擔心12子或有創傷後遺症,軒仔表示有專業人士照顧他們,相信他們能撑過來。

張敬軒昨日出席港鐵活動,他透露現時偶然亦會乘搭港鐵︰「有時路面塞車,又趕時間去下一個活動,我就會即刻『跳車』…發哥(周潤發)係好榜樣,佢都成日搭公共交通工具。(搭車時有無人要求影相?)都有嘅,其實對自己嚟講都係一個認可,當然以唔阻住其他人為大前提。」

另外,提到男團MIRROR的紅館事故,問軒仔可有慰問12子?他表示︰「個別成員啦,我同花姐(MIRROR經理人黃慧君)都有聯繫,相信花姐會睇住佢哋。佢哋目前嘅狀態一定唔好㗎啦,作為表演者,發生呢啲意外係好大嘅打擊,每日都要調整心情。」對於呂爵安(Edan)及盧瀚霆(Anson Lo)被批意外後仍繼續表演,軒仔認為兩人需要時間治療創傷,籲大家給他們更多關懷與空間。

授人以漁冀建良性循環

軒仔又以已離世的愛犬為例,重提當年經常陪狗仔到動物醫院,期間不時看到小動物過身,壓力極大,患上嚴重的創傷後遺症。問12子是否有創傷後遺症?他避談道︰「我唔知有無醫生治療,但知有專業輔導人士去照顧佢哋。」而事故後,軒仔義不容辭幫忙,他強調︰「寧願唔使幫呢啲忙,好多dancers我都有合作過,阿Mo(李啟言)都有喺廣告上合作過,我好心痛。今次係業內嘅事,任何人有困難我都會咁做。」

至於近日開個唱的Tyson Yoshi,表明會向軒仔學習,軒仔謙稱︰「我自己都有做production(製作),安全同技術一直都睇得好緊…其實呢20年我都係賺番嚟,無嘢係應份得到。正所謂授人以漁,我以前都受咗好多前輩嘅恩惠,都係良性循環啫。」

採訪︰Pauline

美術︰梁政敏

外界憂MIRROR患創傷後遺症 張敬軒︰有專業輔導人士跟進

軒仔盼外界給予Edan(左)及Anson Lo更多關懷與空間。