【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

懶理驗DNA風波 陳凱琳︰弟弟移加後心情OK

發佈時間: 2022/08/10

陳凱琳(Grace)近年轉型為KOL,近日難得為明珠台原創節目擔任監製及主持,她昨日出席記者會,直言出任監製是一項很大的挑戰,但沒有太大壓力。問到弟弟Derek已移居加拿大一個月,Grace透露對方心情OK,已適應當地生活,似乎未受林作要求驗DNA一事影響。

明珠台原創節目《Love Matters with Grace》下周三首播,身兼監製及主持的陳凱琳說︰「入行九年都未試過獨當一面做一個節目,就趁今次試下。」首度出任監製的Grace,表示當初是抱着不妨一試的心態,但原來監製有很多地方需要注意;幸得節目組放手讓她不斷嘗試,令她十分期待成品。

另外,Grace老公鄭嘉穎將於下周一生日,Grace透露︰「我平時每晚都會親自下廚,所以嗰日反而會一齊出去食飯,兩個囝囝亦會整小禮物。其實嘉穎對兩個仔都無太大要求,只要每日起身一齊食個早餐,或者叫聲『早晨』,已經係好大嘅禮物。」

不想身材成談論焦點

提到Grace的龍鳳胎弟弟Derek已移居加拿大一個月,她稱每日都與對方電話溝通︰「係咪好掛住呢?又未有呢個感覺,可能以前喺香港都唔係成日見面,現階段就畀空間佢哋(弟弟與弟婦)開始新生活。」Grace指Derek現時心情OK,不時與舊朋友聚會,安頓後便會開始找工作。問Grace可會到加國探望弟弟?她直言要照顧小朋友開學,未有空閒時間,並笑謂︰「我仲未有心理準備,挑戰帶小朋友坐12個鐘頭飛機,所以我覺得Aimee(陳茵媺)好犀利!我帶住兩個仔、坐一個半鐘頭車已經頂唔順,不過我都想試下帶佢哋搭飛機。」

至於日前Grace在社交平台分享新片,平躺時上圍相當澎湃,網民紛紛表示驚喜。Grace尷尬道︰「有少少滴汗!可能瞓低嘅姿勢造成呢個效果…其實身材係好私人嘅事,都唔想大眾去談論。」

採訪︰Pauline

攝影︰林良明

美術︰顏玉玲

懶理驗DNA風波 陳凱琳︰弟弟移加後心情OK

張馳豪在活動上自彈自唱。

懶理驗DNA風波 陳凱琳︰弟弟移加後心情OK

Grace與Derek兩姊弟感情深厚。(資料圖片)