【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

宣布無約一身輕 麥明詩終可無顧慮拍拖

發佈時間: 2022/10/06

15年港姐冠軍麥明詩(Louisa),入行後機會不斷,三年前主動要求與無綫改簽一年一騷合約,並開始淡出幕前,專注在顧問公司任職。近日與無綫的七年合約正式完結的Louisa,昨日以自由身身份與沈殷怡(Shirley)出席米線連鎖店活動。她透露早前港姐決賽,TVB亦有邀請她出席,但因忙於工作而推辭了,她指現階段無意回歸幕前。

被問及現時感情狀況,Louisa甜笑謂︰「依家都有穩定嘅friend,其實反而阿媽比較急,(你帶咗呢個朋友見家長未?)又無咁快,我都有啲揀緊嘅。其實依家嘅心態比之前輕鬆咗,以前會擔心如果同異性喺街度畀人影到會點,但係依家覺得無憂無慮。」另外,沈殷怡於ViuTV劇集《野人老師》與MIRROR成員邱士縉(Stanley)演離婚夫妻,她表示合作相當愉快︰「佢好鍾意搞笑,為人幽默,不過有時埋位前太輕鬆,我差啲投入唔番角色。」

採訪︰Pauline

攝影︰林良明

宣布無約一身輕 麥明詩終可無顧慮拍拖

麥明詩笑言回復自由身後趁機賺外快,與Shirley在活動上大啖品嘗米線。