【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

與8小花拍戲受不了 鄭伊健投訴︰耳膜穿

發佈時間: 2022/10/07

鄭伊健和周家怡主演的電影《深宵閃避球》昨日上映,講述邊青少女在教練及社工協助下,組成閃避球隊的勵志故事,在戲中飾演「揸流攤」教練的伊健,跟過往充滿男人味的電影大相逕庭;剛踏入55歲的伊健,現實中被八位青春小花視為萬人迷,但他對眾人的熱情完全招架不來,笑住投訴她們七嘴八舌好嘈吵。

鄭伊健日前與女主角周家怡,以及八位年輕演員李靖筠(Gladys)、陳海寧、雲浩影、黃淑蔓、鍾雪瑩、李玗蓁、王頤及宋嘉儀接受訪問。首次跟一大班女生演戲,伊健笑指是開心回憶,「我拍親都係男人戲,今次幾特別,睇落好似笑片,其實好有意思。」隨即投訴一眾女生「吱吱喳喳」令場面失控,「佢哋好兩極,開頭全部唔出聲,個樣好似玄壇咁,熟咗之後就好嘈,耳膜真係會穿㗎!」戲中少有地沒有感情綫,周家怡直言只想專注講運動,不用刻意加入感情綫,又稱被一班年輕女孩感染得人也有活力起來。

電影以閃避球帶出人生總會遇到想閃避的東西,伊健直言遇過,「相信每個人都試過喺人生裏面,突然間想閃避一陣,咁係咪逃避呢?有時人係需要逃避。我最想閃避狗仔隊,因為佢哋成日跟蹤我,唔閃又唔掂,驚會有衝撞。」此外,伊健又指拍攝時經常被小花們為難︰「佢哋啲問題好刁鑽,日日問『我有無瘦到?』,真係唔知點答,點答都死。」

周家怡自稱是乖學生

在戲中分別飾演社工的周家怡與邊青少女的Gladys,回想自己讀書時期都是乖學生。讀女校的周家怡自嘲男仔頭︰「因為無男仔所以粗魯啲,會擘大對腳坐。」而同樣讀女校的Gladys,自爆最曳是帶電話返學和拍拖,「帶電話返學被罰寫悔過書,我寫咗五頁紙,反問點解唔可以帶電話,係有啲反叛。」

周家怡

髮型︰ Vincent Yeung

化粧︰ Herman Ng

服裝︰ Atsuro Tayama

李靖筠

髮型︰Zivyeunghair@leonardo3haircorner

化粧︰ Angel Mok

服裝︰ @sandroparis #sandroparis@purplepr

場地︰灣仔駱克道81號

撰文︰倪小珊

美術︰梁政敏

攝影︰Alma

與8小花拍戲受不了 鄭伊健投訴︰耳膜穿

伊健難頂八位小花和家怡的嘈吵聲浪,搞到面容扭曲,相當趣怪。

與8小花拍戲受不了 鄭伊健投訴︰耳膜穿

周家怡(左)和李靖筠(右)透露經常拉隊在伊健面前高唱其經典歌。