【聲明】港生活網站並無進行電話推廣活動

Esther Wong
Esther Wong

以貌取人,真wisdom!

發佈時間: 2019/11/26

2天前

以貌取人,我認,我insist!因為我真的相信,擁有正氣善念抑或是住了奸狡惡靈,真是有樣睇。

這無關乎是否俊男美女,很多人只不過平凡外表、平凡五官,但點睇都好靚。在港鐵或巴士見過不止一次,急急起身讓座有需要人士的,是曬到好黑好皺皮、揹着殘舊背囊,似做地盤或裝修的麻甩佬;善良憨厚的臉,是車廂裏最美麗的人物風景。

還有在hiking的路上,遇到的都是吸收着天地靈氣、親切友善的笑臉,沒有華衣美服,只有自在自然;「早晨!」陽光樹影下,是一個沒有陌生人的世界,心靈凈化,靚到出塵。還有,星期日區議會選舉的早上,投票站排晒長龍打晒蛇餅的街坊,好有耐性好有意志力,不管立場如何,投畀邊個,都相信自己正在做應該做的事,希望用一己的力量,帶來改變。一個二個,都好靚仔靚女靚叔靚嬸。當然啦,蛇齋餅糭的除外……

相由心生,真!所以見到一些獐頭鼠目、渾濁油膩的被Out出區議會,好開心,這城市需要靚人靚景靚心哋,養眼,好重要。

4天前

好主觀!係!我認!Netflix"The Crown"第三季睇到好𤷪𤺧,奧斯卡影后Olivia Colman飾演的英女皇變了騰雞大媽咁,後生版的Claire Foy同電影版的Helen Mirren贏佢幾條街……二人均有一種睿智和淡定的氣質,又帶有自我抑制的堅忍和沉鬱。影后大媽唔靚不是最大致命傷,其迷惘眼神、過多的小動作才最令人不耐煩……

Helena Bonham Carter真係唔似Dangerous Baby Sister瑪嘉烈公主……首兩季後生版充滿了反叛不覊的貴氣,和Helena放浪形骸的瘋癲是有分別的,變了好肥皂劇feel。第一、二季紅咗,就以為一定要搵有名氣嘅先襯得起套劇……唉!靚定唔靚,演得好先最搶鏡。https://youtu.be/vLXYfgpqb

(本欄逢周二刊登)

撰文: Esther Wong 廣告創作人,「MMM興趣小組」創辦人。
欄名: @實時生活