心臟病,雖貴為本港第三號殺手,而且更有年輕化趨勢,但由於部分心臟病病徵不易被察覺,加上港人對心臟病的認知又不足,容易耽誤病情!因此,心律會邀請多位心臟科專科醫生,為我們逐一解讀各種心臟病及最新治療方案,讓大眾能夠做好預防工作,務求防患於未然。

陳日新醫生

曾通波仔心室顫動機會增 安裝心臟除顫器 心臟猝死機會降低多於3成

一講到心肌梗塞,好多人以為通咗波,將堵塞嘅血管打通,就可以減少猝死嘅風險,一了百了。冠狀動脈其實一旦被堵塞,心肌已經受損,心臟嘅泵血功能已經受到影響,會令心跳紊亂,增加心室纖顫引致心臟猝死嘅風險,建議曾通波仔嘅患者考慮植入心臟除顫器。曾通波仔嘅患者以外,邊啲患有心臟病嘅人士都係高危患者? 心臟除顫器又係點樣減低心室纖顫導致猝死嘅風險? 留意陳日新醫生嘅詳細講解

莫毅成醫生

心室纖顫數分鐘可奪命 植入心臟除顫器可防猝死

近年成日聽見有人喺跑步或運動期間,因突發性嘅心臟病發而猝死,大部分都同心室纖顫有關!想知邊啲人係高猝死風險人士,同埋心臟除顫器點樣幫手減低心室纖顫導致猝死嘅風險? 就留意莫毅成醫生嘅詳細講解

謝鴻發教授

安裝心臟心律儀器 撥亂反正

好多人以為心臟亂跳沒有什麼大不了,但其實心跳異常好影響血液循環,輕則可造成心悸、易攰、頭暈等感覺,影響你嘅日常生活,重則可導致腦部缺氧,增加心臟猝死嘅風險!想了解心臟起搏器及心臟除顫器嘅分別同作用,就以留意謝鴻發教授嘅詳細講解

【進階版抗疫護心懶人包】電子書

疫情持續半年還沒有完全減退,唔少醫生更講明心臟病患者,包括植入心臟心律儀器的患者都係高危人士,稍一不慎中咗招有機會誘發心肌炎症,後果可大可小,所以心臟病患者更加要加倍小「心」!下載【進階版抗疫護心懶人包】,一齊戰勝疫情!

【跳躍心臟線】電子書

植入心臟心律儀器 如何撥亂反正

心臟跳動睇落好似理所當然咁,但原來唔少人因為唔正常嘅心跳影響住健康同生活,部分較嚴重嘅心律問題好似心室纖顫,更會危及生命,咁點樣可以防止悲劇發生?下載【跳躍心臟線】電子書,了解多啲心臟心律儀器點幫你嘅心律撥亂返正?

【抗疫護心攻略】電子書

疫境時期,防護裝備真係少不得,口罩、消毒酒精同空氣淨化機等樣樣齊!但原來非常時期既心臟健康更加重要,尤其係本身心臟已有毛病既朋友,稍有不慎仲會增加健康風險呀!想知更多,就快的下載抗疫護心攻略。

李樹堅醫生

心跳過慢也可致命

蕭頌華教授

微創手術風險低